NOVETATS A RTVE

Rosa María Mateo anuncia més català a La 2

L'aposta per 'catalanitzar' el canal té un pressupost de 18 milions d'euros

El projecte preveu duplicar les hores de desconnexió en el termini d'un any

zentauroepp46481668 grafcat2196  barcelona  09 01 2019   la administradora  nica190109144527

zentauroepp46481668 grafcat2196 barcelona 09 01 2019 la administradora nica190109144527 / Marta Perez

4
Es llegeix en minuts
Manuel de Luna / Barcelona

TVE-Catalunya potenciarà la producció en català i augmentarà les hores de desconnexió a La 2. Així ho ha anunciat aquest dimecres, 9 de gener, l’administradora única de la corporació pública RTVE, Rosa María Mateo, a Barcelona. Mateo ha precisat que el Govern ja ha donat el seu vistiplau al finançament del projecte, i l’ha inclòs en els pressupostos generals de l’Estat. Això sí, aquests Pressupostos encara s’han d’aprovar. Fonts governamentals van confirmar a EL PERIÓDICO que l’import d’aquesta partida per a TVE-Catalunya és d’uns 18 milions d’euros.   

L’ambiciós projecte, que coincideix amb el 60è aniversari de l’inici de les emissions de TVE a Catalunya (14 de juliol del1959), preveu un increment de les actuals 20,5 hores fins a doblar-les en un any, però "l’ideal" seria arribar a les 80 en dos anys, ha afegit Mateo en el transcurs d’una conferència a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a la qual també han assistit el director del centre de TVE-Catalunya, Carles González, i Federico Montero, director general corporatiu de RTVE. 

Aquesta nova programació en català s’ubicarà a La 2, cadena que en un futur pròxim es dibuixa com el canal català de TVE. De fet, el gruix de l’actual producció catalana ja s’emet per La 2, però també apareixen petites desconnexions d’espais informatius de Sant Cugat a TVE-1 i en el canal 24Horas.     

 Aquesta important potenciació del circuit català té com a final "fer de TVE la tele de tots els catalans, i en català, i en la qual es donarà veu a tots els catalans", ha explicat Mateo, qui ha precisat que aquest projecte parteix de l’aplicació estricta de la llei de l’Audiovisual del 2006, en la qual s’especifica que la televisió estatal "ha de promoure la cohesió d’Espanya i fomentar les llengües originals d’Espanya", ha assenyalat la màxima responsable de la Corporació.

Mateo també ha reconegut que l’aplicació d’aquest pla està subjecte a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat. "Però si al final no s’aprovessin, tenim altres opcions per portar-lo a terme", ha puntualitzat Mateo, que desitja que, qui la substitueixi en el càrrec, mantingui aquesta iniciativa.

Tots els gèneres

L’ampliació de la graella de Sant Cugat en desconnexió en català inclourà tots els gèneres (debats, informatius, magazins, documentals, esports, pel·lícules, sèries...), i "la intenció és que es pugui treballar conjuntament amb productores catalanes per a la seva elaboració, ha explicat Mateo.

Aquest increment del català a La 2 provocarà un "inevitable dany col·lateral", ha reconegut Mateo. Els programes que s’emetran en aquesta franja de desconnexió taparan els que s’ofereixin per al conjunt de l’Estat. "Però davant de la impossibilitat econòmica i tècnica de tenir un nou canal, és l’única forma possible perquè el projecte sigui una realitat", ha dit Mateo, per a qui el més important és poder arribar a produir en català en harmonia amb la producció en castellà, una barreja "com la que ja es viu en la societat".

De les noves produccions que ja s’estan preparant per a la nova etapa de Sant Cugat destaca la seva primera sèrie en dues dècades: 'Bany compartit', comèdia protagonitzada per quatre dones, i que es podria estrenar a mitjans d’any, segons Carles González.

Notícies relacionades

Quant a les celebracions pels 60 anys d’emissions de TVE a Catalunya, Mateo ha avançat alguns dels actes que ja estan tancats, tot i que anuncia que n’hi haurà més. Així, dels actes ja segurs destaca l’Orquestra de RTVE, que actuarà al Gran Teatre del Liceu i en un espai exterior encara per confirmar. També hi haurà una edició especial de 'Los conciertos de Radio 3' a Barcelona, es tornarà a recuperar l’emissió de ‘Saber y ganar’ en català durant tota una setmana i, també, s’adaptarà l’exitós format de 'Cachitos de hierro y cromo’ per fer un distès repàs dels 60 anys de vida de TVE-Catalunya.

El curiós cas d’Eladio Jareño 

Tot i que la primera roda de premsa a Barcelona de Rosa María Mateo com a administradora única de RTVE s’ha centrat en la potenciació del circuit català de TVE i de la celebració del seu 60è aniversari, també ha sortit a col·lació l’estrany cas d’Eladio Jareño, encara director de TVE (va ser nomenat en el càrrec amb el PP en el Govern), però el nom del qual ja ha aparegut (i no desmentit) com a nou conseller de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), a proposta de Ciutadans. "És una situació una mica rara i no m’agrada gaire. La situació és la que és i avui continua sent director de TVE", ha reconegut Mateo, que no ha volgut donar més detalls de com i quan se solucionarà aquesta atípica situació. Es pot assenyalar que encara no s’han fet oficials els nomenaments a la CCMA que va avançar EL PERIÓDICO.