TU I JO SOM TRES

La cadena de l'haixix: les baules

Retrat de la cadena del tràfic de haixix en dues entregues d''Estrecho'

monegal-20181204 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ferran MONEGAL

El gran cap sioux de La Sexta, Antonio García Ferreras, va abandonar per un moment el llit plegable que té a sota de la taula de la seva tribu Al rojo vivo i va descendir als inferns de l’haixix del camp de Gibraltar i de les muntanyes del Rif del Marroc (Estrecho, La Sexta).  Ens deia: «Analitzarem la cadena completa de l’haixix: qui el conrea, qui el transporta, qui el passa per l’Estret, qui l’emmagatzema, qui el ven i qui s’enriqueix».

Al Marroc va entrevistar un cultivador.  Als seus camps, el cànnabis floreix. Treu mil euros per quilo de resina. Posada a Europa, és a dir, després d’haver passat els només 14 quilòmetres que separen els dos continents –deu minuts de navegació en llanxes a tota vela– d’aquest quilo poden treure’s fins a 50.000 euros.

Una de les trobades més sorprenents va ser quan va visitar un ‘capo’ narcotraficant. Cara coberta amb una careta. Un tipus sense escrúpols. «Menys violar, ho he fet tot». Dic trobada sorprenent perquè aquest narcotraficant li va explicar, textualment: «Per aquestes costes hi circulen uns 80.000 quilos cada mes. La corrupció d’alguna autoritat d’alt rang ho fa possible». ¡Ah! Això no s’acostuma a sentir per la tele. És una realitat que s’intenta tapar i amagar.

 Immediatament,Ferrerases va entrevistar amb l’inspector en cap de la Policia Judicial de Marbella i li va preguntar per aquesta corrupció de què parlava el narcotraficant. L’inspector en cap va ser realista i valent: no la va negar. Existeix. I també va assenyalar que la immensa majoria de policies lluiten contra això. En va posar un exemple. A un simple conductor d’una llanxa, per deu minuts que tarda a creuar l’Estret, li paguen 20.000 euros. Fa dos o tres viatges a la setmana carregat fins als límits. O sigui que cada set dies es mouen centenars de milions d’euros. Davant la temptació dels colossals suborns que hi ha, el factor humà de vegades es trenca.

Notícies relacionades

Va ser impactant el dibuix del que queda per venir. Els nous traficants, les generacions joves, són encara més violents. Es deleixen per emular els grans ‘capos’ que veuen en telesèries, com a Narcos, per exemple. Escric això sense haver vist encara la segona estrena d’Estrecho. Segurament, Ferreras abordarà la part més canalla d’aquest tràfic: els que mouen els fils i es fan d’or parapetats en despatxos imponents. L’alta societat de la delinqüència.