TU I JO SOM TRES

Por en la mirada, a Andalusia

monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Del telehipòdrom estatal, de les cadenes amb cobertura nacional, va ser La Sexta una vegada més la que va obtenir la ratificació majoritària de l’audiència en el seguiment de la jornada electoral d’Andalusia. Malgrat que Vox li va prohibir a La Sexta el pas al seu quarter general –a l’Hotel Ayre de l’avinguda Kansas City de Sevilla–, la potència informativa de l’especial Al rojo vivo, amb Ferreras de gran timoner, va deixar a més de cinc punts de distància el seu immediat seguidor, l’especial de TVE-1.

No obstant, va ser un vespre en què també s’havia de seguir amb atenció Canal Sur.  Els periodistes Mabel Mata i Rafael Fernández van pilotar un programa de gairebé cinc hores. Els opinants reunits menyspreaven l’enquesta publicada pel diari ABC feia dos dies. Deien: «¡Les dades no quadren! ¡Em nego a acceptar-la! ¡Els surt que la dreta guanya i això és impossible! ¡Això no és una enquesta, això és el que desitjaria el diari que la publica!». ¡Ahh! Dos dels opinants, el catedràtic González de Molina i el periodista Enrique García, van estar molta estona així. Moltes hores a la recerca de la il·lusió d’un miratge. El retard en la publicació de les dades, ocasionat pel tancament tardà a Sanlúcar, va ser terrible: els va mantenir fins al final agafats a una esperança que no era res més que fum.  Quan van arribar les dades, de sobte, amb més del 85% escrutat, van caure en la realitat com qui cau en un precipici. Aquella enquesta de l’ABC, que tant menyspreaven i no es creien, resulta que fins i tot es va quedar curta: no han sigut 10, sinó, 12, els diputats que Vox ha obtingut.

El realitzador d’aquest especial eleccions de Canal Sur va tenir un detall televisivament lluminós i, alhora, terrible. Va manar que una càmera seguís estretament, en primer pla, el rostre, la mirada, de Susana Díaz, quan va aparèixer, després del daltabaix, en un saló de l’Hotel Meliá Sevilla. Ulls d’estupor. Ombra d’espant. Vaig recordar aquell vers de Neruda«Tengo miedo / Tiene mi corazón un llanto de princesa olvidada en el fondo de un palacio desierto / Tengo miedo».

Notícies relacionades

En termes generalistes, el programa vencedor de la nit va ser la ratomàquia GH Vip (Tele 5). Un gran esdeveniment va tapar la mirada andalusa. Ens van explicar que Makoke ha descobert que als calçotets de Kiko Matamoros hi ha lladelles.