TU I JO SOM TRES

L'ultranacionalisme, bona alerta a TV-3

monegal-20181126 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Als jardins de l’Assemblea Nacional francesa, sota l’estàtua d’un pensatiu Montesquieu que els escoltava atentament, Ricard Ustrell (Quatre gats, TV-3)Ricard Ustrell Quatre gats li va preguntar a Marine Le Pen“Si hagués de fer campanya a Catalunya o a Espanya, com Manuel Valls per exemple, ¿amb quin partit s’identificaria més?”. I la líder del partit Agrupació Nacional (abans, Front Nacional) va contestar: “A Espanya comencen a sorgir idees semblants a les que nosaltres defensem a França, o Matteo Salvini, a Itàlia. Segurament, és Vox el partit que més s’acosta a aquestes idees”. ¡Ah! Aquesta liaison entre el lepen-isme i el vox-isme ha causat una gran excitació i controvèrsia. Crec que és una conseqüència natural: l’extrema dreta cerca sinergies entre ells i s’envalenteixen traspassant les fronteres. Això lliga amb l’entrevista que el dia anterior Laura Rosel, a FAQS,  li va fer a l’ultradretà Benjamin Harnwell, a la cartoixa de Trisulti, a 130 quilòmetres de Roma. Aquest ultracatòlic està muntant, sota els auspicis i els diners de Steve Bannon –estrateg de Donald Trump anteriorment–, un moviment de formació de líders que implantin a Europa les idees de Trump fins a les últimes conseqüències Trump. O sigui, l’extrema dreta està prenent posicions.

Notícies relacionades

Continuem amb Ustrell. Després d’haver assitit a un apocalíptic míting de Marine Le Pen a la localitat francesa de Frejús, li va preguntar a Sergi López, que l’acompanyava: “¿Què et sembla?”. I l’actor, també molt reconegut a França, per cert, va contestar: “Preocupant. Et va repetint que estem en perill, que estem en perill, contínuament, i acabes comprant-te una destral”. Mentre circulava per París, Ustrell s’havia aturat abans a conversar amb el que va ser una gran estrella de futbol, Lilian Thuram. Avui és activista a favor dels drets, sigui quin sigui el país de procedència, la religió o el color de la pell. Deia: “El més important és la voluntat de compartir. ¿Som capaços de compartir el món? ¿De qui és el món? ¿Dels que es troben en els esglaons alts de la societat o de la política només?”.

¡Ah! Aplaudeixo aquesta vegada que TV-3 ens hagi ofert, a FAQS i a Quatre gats, aquesta alerta que ens adverteix del perill de l’ultranacionalisme. I celebro que hàgim sentit la paraula ‘compartir’, sigui quin sigui el color de la pell, o el color de les idees.