TU I JO SOM TRES

Epi i Blas, festeig accidentat

monegal-20180919 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Pocs ninots de la tele, poques marionetes del còmic audiovisual, han aconseguit ser notícia principal en un informatiu. A TVE-1, alTelediario-2 de dimarts, Epi i Blas van ser elevats a categoria de notícia d’obertura (el que en diem sumari). I després, dins de l’informatiu, els van atorgar gairebé dos minuts de relat.

A TV-3, el Telenotícies vespre els va dedicar, íntegrament, l’espai La contraportada. És bonic, i jo diria que fins i tot just i merescut, que uns personatges de guinyol –amb els quals moltes generacions de tot el món han amenitzat i entretingut la seva infància– siguin objecte d’importància informativa. En aquest cas el fet noticiable és que, segons el guionista Mark SaltzmanEpi Blas no només són amics: són més que això, són nòvios, són una parella gai. I, a més, el guionista ha afegit que quan escrivia els seus diàlegs ho feia pensant en la seva pròpia condició d’homosexual.

Notícies relacionades

¡Ah! Ni 24 hores han tardat el creador dels ninots, Frank Oz, i la factoria Sesame Street, a desmentir rotundament l’antic guionista. I s’ha armat una curiosa excitació audiovisual. Home, la possible relació gai dels dos ninots sempre va ser molt comentada i advertida pels analistes, tot i que dins de les historietes el factor gai, en cas que hi fos, estava molt diluït i tamisat. En un episodi, de Barrio Sésamo (TVE) de fa anys, l’Epi preguntava: «¿T’agrado, Blas?». I Blas es feia el distret, desviava la mirada, i no responia res. O sigui, que el tema és opinable. Com que aquí són Epi i Blas els que pateixen aquest xafarranxo, els que manegen els fils d’aquest guinyol són els que haurien de tenir la valentia de parlar clar.

Fa la sensació que el que han declarat és fruit d’una reacció d’espant. No pel factor gai, ja que en societats civilitzades la llibertat sexual és una cosa absolutament normalitzada. AlsSimpson, per exemple, fa anys que van dibuixarla Patty, la germana de la Marge, com a lesbiana; que a Springfield està legalitzat el matrimoni homosexual; o que elRod i elTodd, veïns del Bart i la Lisa, són gais. De manera que aquí aquest espant que li ha sobrevingut a Oz i a la factoria Sesame Street, potser ve per la clientela infantil d’Epi  i Blas. Si és així, el seu error és descomunal. La formació de la infància és, precisament, ensenyar a identificar la diversitat amb naturalitat.