COMPTE ENRERE

Amaia: "M'emporto a Eurovisió el llibre 'España de mierda'"

Al costat d'Alfred, ha protagonitzat a Madrid una trobada amb la premsa abans de partir cap a Lisboa

zentauroepp43099531 madrid  27 04 2018  amara y alfred  participantes en eurovis180427144531

zentauroepp43099531 madrid 27 04 2018 amara y alfred participantes en eurovis180427144531 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Olga Lerín

Poc abans de partir cap a Portugal, on el proper 12 de maig se celebrarà el festival d'Eurovisió, Amaia i Alfred, representants de TVE en el veterà certamen, han participat aquest divendres en el seu últim acte públic davant de la premsa. L'expectació era màxima al Teatre Reial de Madrid, escenari, precisament, on el 1969 Salomé es va proclamar vencedora del festival amb “Vivo cantando”. Serà un bon auguri o no, però el que ha fet saltar l'espurna en la trobada ha tornat a ser l'espontaneïtat dels joves artistes, especialment en un tema aliè a la cita portuguesa.

A la pregunta sobre què pensaven posar a la maleta –se'n van a Lisboa el dia 3–, Amaia no ha pogut ser més explícita:”Jo, el llibre 'España de mierda', en referència al regal que per Sant Jordi li va fer el seu company. El riure ha estat generalitzat. Alfred, amb autoritat, ha prosseguit: "Res més a afegir! Ara feu alguna pregunta més..." "Heu flipat amb la reacció?", s'ha sentit pel fons. "El llibre s’ha esgotat a Amazon”, ha dit el jove. Heu fet la promoció més gran de la història. [Albert] Pla em vol fer dos petons..."

Amaia ha rematat: "Estem supercontents, però ens ha sorprès, no ens ho esperàvem". I la cantant ha revelat que encara no havia llegit el llibre. "Ens va encantar el que va dir Pla. Quines paraules tan boniques!", ha comentat en relació amb el tuit que el cantautor va llançar després de saltar la polèmica.

"Una qüestió d'opinió"

Però aquí no ha acabat la cosa. Un altre periodista li ha preguntat a Alfred si considera que va estar encertat amb aquesta acció. "El títol no es va veure enlloc... És com una cosa de nens", ha deixat anar el català, mentre que Amaia concloïa que tot era "una qüestió d'opinió". "Tot és respectable, però no per això me l’ha de deixar de regalar", i, dirigint-se a la seva parella, li ha exclamat: "Gràcies pel llibre!". Embolic conclòs.

Una altra qüestió extraeurovisiva –la polèmica sentència que ha eximit del delicte de violació – ha aixecat l'aplaudiment unànime a la sala. Amaia, pamplonesa, s'ha posat molt seriosa: "És vergonyós i, al final, això és el que importem les dones en aquest país". Res més a afegir.

Ja en matèria festivalera, Amaia i Alfred han revelat que el dia 12 estaran sols en escena interpretant  i que no portaran cap instrument. "A Eurovisió no hi ha música en directe; seria estrany tocar una guitarra i un piano", ha comentat Amaia. Tots dos han confirmat que el vestuari ja "està decidit" i que s'estan fent els "últims retocs".

"Estem supercontents amb l'escenografia; quedarà una cosa molt natural –ha explicat Alfred–. Simplement som nosaltres amb les nostres coses [riure generalitzat]". I li ha deixat anar, picardiós, al periodista: "Utilitza la imaginació, espero haver-te ajudat".   

"Amb adrenalina"

Notícies relacionades

Sobre els nervis davant de la seva gesta a Lisboa, Amaia ha assegurat que fa un temps estava "més nerviosa": "Després del treball i les promocions ens sentim molt preparats. No tenim motius per estar nerviosos". També s'ha referit al lloc en què podria quedar . "La posició no importa gaire: estem centrats a fer una bona actuació. Estem amb adrenalina, però no nerviosos", ha admès.

La parella va interpretar aquest dijous una versió en anglès de  –adaptada per Paula Rojo– en un concert entre amics. Al final de l’espectacle, Amaia i Alfred van rebre el seu primer Disc d'Or per les vendes d'aquesta melodia. Al Teatre Reial, han visionat el vídeo oficial de la nova peça, que inclou imatges de la seva infantesa i del seu pas per l'acadèmia. I Alfred, pura sensibilitat, no ha pogut contenir les llàgrimes. "Que emocionant recordar...! Hem treballat molt durament". El compte enrere per a Lisboa acaba de començar.