ACORD TECNOLÒGIC

El 'roaming' audiovisual arribarà l'1 d'abril

Els abonats europeus a plataformes de 'streaming' com Netflix o Spotify s'hi podran connectar des de qualsevol país de la UE

zentauroepp42677045 file photo  headphones are seen in front of a logo of online180327160057

zentauroepp42677045 file photo headphones are seen in front of a logo of online180327160057 / Christian Hartmann

1
Es llegeix en minuts

Un acord entre el Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu del 15 de juny del 2017 va permetre eliminar els costos addicionals pel roaming (itinerància) de la telefonia a tota la UE. I deu mesos després, aquesta liberalització s'ampliarà als continguts audiovisuals. Així, a partir de diumenge que ve, 1 d'abril, els europeus podran accedir a qualsevol lloc de la UE als continguts en línia que hagin contractat als seus països, per exemple els de la plataforma audiovisual Netflix de música Spotify, fet que les institucions comunitàries han qualificat d'"èxit" per al mercat únic digital.

Segons un comunicat del Parlament Europeu (PE) i el Consell, "les regles s'aplicaran als serveis pels quals s'ha pagat, però els proveïdors de continguts gratuïts s'hi podran adherir", igual que els proveïdors de continguts en línia, "que ja no hauran d'adquirir llicències per a altres territoris als quals viatgin els seus subscriptors", van assenyalar.

La UE també ha explicat que la despesa dels consumidors en serveis d'abonament a vídeos va augmentar en un 113% entre el 2010 i el 2014, i que el nombre d'usuaris va créixer un 56% entre el 2014 i el 2015.

Uns 29 milions de persones, el 5,7% dels consumidors europeus, podrien recórrer a la transportabilitat transfronterera, xifra que pot arribar als 72 milions d'aquí al 2020, d'acord amb les estimacions de la UE.

Notícies relacionades

"Confiem plenament que els organismes de radiodifusió i les plataformes veuran en aquesta mesura una oportunitat per millorar la satisfacció dels usuaris. Avui hem fet un pas més cap a la construcció d'un autèntic mercat únic digital", assenyala el comunicat, que firmen el vicepresident de la CE per al Mercat Únic Digital, Andrus Ansip, i la comissària d'Economia i Societat Digitals, Mariya Gabriel.

També van subscriure la declaració el ministre búlgar de Transports, Tecnologies de la Informació i Comunicacions, Ivaylo Moskovski, el país del qual presideix la UE aquest semestre, i els eurodiputats Pavel Svoboda, responsable de la comissió d'Afers Jurídics, i el liberal francès Jean-Marie Cavada.