TELEFONIA

El final del 'roaming' dispara l'ús de dades a la UE

Algunes operadores constaten un augment en el trànsit d'entre tres i sis vegades aquest estiu a l'acabar-se la itinerància

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Des del 15 de juny els usuaris de telefonia mòbil a la Unió Europea poden trucar i navegar per internet sense cap cost addicional per a la seva butxaca. Un canvi en la reglamentació europea les conseqüències del qual ja s'han començat a fer visibles. Segons un nou Eurobaròmetre publicat per la Comissió Europea, algunes operadores de telefonia mòbil constaten que el trànsit de dades s'ha multiplicat per entre tres i sis vegades aquest estiu (respecte al 2016) i bona part d'aquest augment es deu precisament al final del 'roaming'.

En tres mesos encara no, s'ha produït un canvi en el comportament dels viatgers. Utilitzen més les dades quan es desplacen i encara que una part d'aquest increment es deu al creixement anual en el consum de dades dels mercats nacionals, “una part important és imputable a les noves regles de la itinerància”, sosté la Comissió. Les operadores també constaten un augment de les trucades en 'roaming', encara que més suau.

“Hem constatat que quan es desplacen a la UE els ciutadans estan contents de poder utilitzar el seu telèfon com al seu país sense por de rebre una factura astronòmica i els operadors de telefonia mòbil inverteixen en les xarxes per poder respondre a la creixent demanda”, sosté el vicepresident i responsable d'agenda digital, Andrus Ansip.

En línies generals, els operadors mòbils estan respectant les regles i cooperen amb les autoritats nacionals, encara que la Comissió Europea assegura que seguirà vigilant l'evolució del mercat de la telefonia. Les empreses de telecomunicacions, especialment les que operen en regions turístiques, també s'han compromès, segons Brussel·les, a fer “inversions importants” a la xarxa per respondre a l'augment de la demanda dels viatgers.

Regles ja conegudes

L'anàlisi de l'Executiu comunitari després d'aquest primer estiu lliure de 'roaming' mostra que el 71% dels europeus estan al corrent de la supressió dels costos de la itinerància, el 72% consideren que les regles els beneficiaran i entre els que han viatjat a l'estranger des del 15 de juny el 86% han rebut informació sobre les noves regles. “És un exemple concret” que “beneficia tant els consumidors com els operadors”, puntualitza la comissària Mariya Gabriel.

Notícies relacionades

L'Eurobaròmetre confirma que la proporció de viatgers que utilitzen dades mòbils tant a casa com a l'estranger s'ha duplicat (un 31% davant el 15% un any anterior) i la proporció dels que no utilitzen mai les dades mòbils quan viatgen a un altre país europeu s'ha reduït un 50% (21 davant el 42%). Tot i així, el 60% dels viatgers segueixen restringint l'ús del seu telèfon mòbil quan es desplacen a un altre país.

Segons dades de la Comissió Europea, entre el 2007 i el 2016 el preu en itinerància es va reduir més d'un 90%. El 2015, les tres institucions europees van acordar suprimir aquestes tarifes addicionals i el desembre del 2016 la Comissió va rebre el mandat per adoptar una política de “utilització raonable” i presentar propostes sobre tarifes per a majoristes en itinerància.