tu i jo som tres

L'estrany cas de feminisme de TVE

Tu i jo som tres. Per Ferran Monegal. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

En un rampell d'orgull molt maco, dissabte passat Jenaro Castro va treure pit en el seu des-Informe semanal (TVE-1) i ens va passar unes imatges sorprenents. Hi apareixien dos homes a casa, segurament veïns de replà d'escala, i un li deia a l'altre que la bugada li quedava millor amb sabó tal, perquè portava un suavitzant molt bo, i tots dos recollien la robeta de la rentadora i es disposaven a estendre-la. També vam veure una dama asseguda a la taula, disposada a sopar, i arribava el seu marit de la cuina, amb davantal, i li servia la sopa mentre li deia que hi havia posat triple caldo d'una marca excel·lent i que la sopeta estava boníssima. Al finalitzar aquests espots tan curiosos, on els estereotips publicitaris havien sigut canviats, Jenaro ens va il·luminar: ens va dir que era una campanya en favor de la igualtat home-dona que va emetre TVE el 1978, en temps de la UCD, impulsada per García-Margallo, l'actual diputat del PP, rematant amb una vibrant al·locució de defensa de TVE a les manifestacions del 8-M, Dia Internacional de la Dona . I la seva satisfacció era immensa. ¡Ahh! No recordàvem a casa, ni el meu canari flauta Papitu ni jo, que TVE hagués emès mai aquella virtuosa i afilada denúncia en favor de la igualtat home-dona.

Notícies relacionades

I precisament dilluns passat, 12 de març, l'acreditat portal sobre televisió Bluper advertia sobre la qüestió: «Des del compte oficial d'Història de la Publicitat asseguren que és absolutament fals que aquell espot s'emetés a TVE. Aquella campanya (...) mai va arribar a emetre's per por de l'anunciant, és a dir, del Govern de llavors (...) El ministre Pío Cabanillas no la va aprovar tot i que havia entusiasmat tots els càrrecs intermedis».

¡Ah! Arribats a aquest punt no sabria dir-los si la campanya va arribar a emetre's alguna vegada a TVE. En tot cas, aquí el que és rellevant és com els actuals caps de TVE s'han afanyat a canviar la seva estratègia sobre la vaga feminista del 8-M. Del silenci durant La mañana de dijous, dia 8, evitant -aquí els ho vaig explicar- emetre qualsevol connexió en directe per invisibilitzar la protesta, han passat a assegurar que TVE i el Partit Popular són els grans defensors de la causa feminista. Deliciosa mutació. Exactament igual que el canvi de declaracions sobre el tema que en una setmana han protagonitzat RajoyHernando i Feijóo. Homenatge al camaleó.