ANIVERSARI D'UN FORMAT D'ÈXIT

'Salvados' celebra els 10 anys de vida amb testimonis de gent anònima

Jordi Evole qualifica de "revolucionari i alternatiu" aquest especial en el que participen persones del carrer que compten com les va la vida

undefined42205499 teletodo  programa salvados180222181919

undefined42205499 teletodo programa salvados180222181919

3
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Rosado / Madrid

Després dels sobresalts provocats per les seves últimes entregues, Salvados celebra avui (21.30 hores), de forma assossegada, els 10 anys en antena, amb un programa dedicat a la seva nombrosíssima clientela. Aquesta vegada no hi haurà terribles estampes de porcs moribunds ni l'empipada reial a compte d'una pregunta suposadament indiscreta sobre Botswana, sinó una successió de testimonis de gent anònima que simplement explicarà davant la càmera els seus problemes i les seves alegries. Es vol rendir homenatge a la legió de seguidors que han convertit Salvados en el programa més vist de La Sexta, i que no disposen de cap altaveu tan magnífic per airejar les seves preocupacions.

L'espai presentat per Jordi Evole ha fixat l’atenció fora del seu melic conscient que tothom té una història. Les seves les ha anat explicat al llarg d’aquests 10 anys, i per això ara toca sortir al carrer i escoltar la gent per conèixer de primera mà com va la vida en aquest país. Sense cap mena de càsting previ ni preguntes preparades, el col·laborador d'El PERIÓDICO visita barris de ciutats com Sevilla, Bilbao, Madrid Barcelona i es limita a recollir les històries de les persones que es va trobant. Asseguts a l’andana del metro, en un bar de menús, en un mercat o enmig d’una plaça, els protagonistes dels Salvados d’aquesta setmana van construint un retrat de l’Espanya actual.

Évole remarca que aquest especial, com els brindis a les places de toros, va pel públic. «Hem pensat que qui ens ha permès fer moltes de les coses que hem fet, com el tema de les càrnies, les elèctriques o Mercadona, és la gent i el seu suport. Aquest programa del 10è aniversari està fet pels i per als espectadors de Salvados».

No tem decebre

El periodista català no tem decebre els que esperaven alguna cosa més elaborada o impactant per celebrar un aniversari tan important. «De tan senzill com és, resulta innovador, perquè el que farem és revolucionari i alternatiu. Moltes vegades ens dediquem a buscar el programa més d’aparença i ens oblidem de la gent que ens veu i dels seus problemes», assegura abans de llançar una advertència: «És un especial que així explicat té menys gràcia que vist». 

Évole no pensava arribar, «ni de bon tros», a 10 anys quan va començar la singladura d’aquest format amb el nom de Salvados por la campaña. «La veritat és que complir una dècada és una passada per a nosaltres i ens fa molt feliços. Ens han passat tantes coses, a nivell personal i professional, fent el programa que crec que aquests 10 anys no els oblidarem mai a la vida», proclama emocionat.

Tampoc oblida la polseguera que ha aixecat amb les últimes entregues de la seva joguina favorita. «La reacció del rei emèrit Joan Carles em va semblar una mica fora de lloc, a part que el vaig veure molt temorós davant les preguntes, que no eren ni de bon tros agressives. Crec que no ens hem gastat tants diners en els nostres impostos com per provocar que els Borbons et pengin el telèfon», diu en un to disgustat.

Pel que fa a la reacció del periodista José María García després de ser citat pel jutge per aclarir les seves acusacions al programa contra l’expresident d’OHL Juan Miguel Villar Mir, opta per guardar les formes: «Bé. Ell va anar a declarar i ja va dir als tribunals quina era la seva opinió: que no havia acusat Villar Mir d’haver finançat el Partit Popular, que era una interpretació meva i que només va dir que començava per ve baixa i acabava en erra».   

Notícies relacionades

En canvi, quan Évole es refereix a l’episodi dels horripilants porcs malalts abandona la diplomàcia i s’hi llança directe: «Crec que hi va haver un intent de desprestigiar el programa a través de comunicats de l’empresa i de la indústria càrnia, però a mesura que nosaltres vam començar a explicar el que havíem vist, a part que tenim una gran quantitat de material que no hem emès, va canviar molt l’actitud de l’empresa i de la indústria». Especialment agre es mostra amb la titular d’Agricultura, Isabel García Tejerina. «M’agradaria tenir una ministra que fos de tothom, i no que només vetllés pels interessos del lobby carni».

Però com que de records i aniversaris no es viu, toca avançar els pròxims continguts. «Entrevistarem el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo; farem un program amb un membre del GAL que va assassinar Santiago Brouard, i un altre sobre el tràfic de dones que arriben a Espanya».