DOCUMENTAL A TV-3

Un testimoni de 'Sense ficció': "L'1 d'octubre ha significat un abans i un després"

La crònica de Mediapro sobre les càrregues policials als col·legis electorals encén Twitter

zentauroepp41540200 180109233453

zentauroepp41540200 180109233453

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El documental 1-O, una crònica de la jornada viscuda a Catalunya, produïda per Mediapro sota la direcció de Lluís Arcarazo (Nit i dia), s'ha convertit durant la seva emissió aquest dimarts, en l'espai de TV-3 Sense ficció, en un dels temes més debatuts a Twitter.

El reportatge, que se centra en les persones anònimes que van fer possible el referèndum unilateral, reprodueix escenes que van tenir lloc en diferents centres electorals amb imatges captades per la productora, així com pels ciutadans amb el mòbil, que van gravar amb tot detall les brutals càrregues policials que van tenir lloc en alguns col·legis. 

La peripècia de les urnes

L'audiovisual, de gairebé 40 minuts de durada, reflecteix, així, moments que es van viure en col·legis de Barcelona, Sant Julià de Ramis i Arenys de Mar. De fet, el programa mostra, amb una persona que treu de casa seva una urna que tenia amagada i la porta a un dels punts de votació, el moment en què arriben les urnes, així com la documentació electoral en diversos centres.

Durant els primers minuts, 1-0 es planteja com es van solucionar els problemes que es van produir a l'inici de la jornada: la no-designació de persones a les meses i la caiguda dels sistemes informàtics. En tots dos casos, el reportatge mostra com els voluntaris van constituir les meses, van ajudar a minimitzar els problemes tecnològics i van protegir les urnes davant les càrregues policials. Al final de l'emissió, es contempla, així mateix, com es va fer l'escrutini en els punts en què la productora va rodar. 

Alguns testimonis han volgut expressar el que va significar per a ells la convulsa jornada marcada per la repressió policial amb paraules com aquestes: "Sentia que formava part d'un grup que volia un món millor", "ha sigut un dia d'emocions, no oblidaré mai el què he après", "l'1 d'octubre ha significat un abans i un després".

El colofó de Rajoy

Un dels testimonis afirma que l'"1 d'octubre va començar amb el crit "votarem" i va acabar amb "hem votat". Per acabar, destaca la frase del músic Roger Español, el noi que va perdre la visió de l'ull dret. "Vull ser l'últim ferit per pilota de goma a l'Estat espanyol". I com a colofó, Mariano Rajoy dient: "Avui no hi ha hagut un referèndum d'autodeterminació a Catalunya".

Notícies relacionades

El problema ha desencadenat una pluja de missatges a Twitter, molts d'ells d'indignació pels successos d'aquella jornada.

Altres tuiters, en canvi, han apuntat a les "mentides" de l'1-O d'acord amb el que han publicat alguns mitjans internacionals com Le Monde o The Guardian.