PROGRAMA DOCUMENTAL

TV-3 reviu l'1-O a 'Sense ficció'

La producció de Mediapro ('Les clavegueres de l'Interior') és una crònica, sense politics, de la controvertida jornada del referèndum d'independència

zentauroepp41527760 television  programa  sense ficci   estrena  1 o180108175653

zentauroepp41527760 television programa sense ficci estrena 1 o180108175653

1
Es llegeix en minuts

Després del demolidor Les clavegueres d’Interior, centrat en la guerra bruta del Ministeri de l’Interior contra el sobiranisme català (que TV-3 va estrenar el mes de juliol passat), l’empresa catalana Mediapro ha realitzat un documental sobre el denominat xoc de trens: la controvertida i per moments tràgica jornada del referèndum d’independència de Catalunya, celebrat l’1 d’octubre passat. Aquest treball, titulat 1-O, s’estrena avui al programa de TV-3 Sense ficció (21.55 hores).         

Dirigit per Lluís Arcarazo (Nit i dia), 1-O és «la crònica del que va passar en cinc centres en un dia terrible i al mateix temps inoblidable en què més de dos milions de persones van lluitar pacíficament per exercir el seu dret a decidir», segons explica TV-3 en la presentació d’un treball en què ressalta que «no hi apareix cap polític», i posa èmfasi «en l’organització i la participació d’un poble el dia del referèndum».

El 6 de setembre del 2017, el Govern català va convocar un referèndum per votar sobre la independència de Catalunya. Malgrat la prohibició del Govern espanyol, l’1 d’octubre –«en un dia plujós i en un ambient extremadament hostil», apunta la tele catalana–, milers de persones van anar als centres de votació. Segons s’ha publicat, aquell 1 d’octubre van votar 2.286.217 persones a tot Catalunya.

«Ciutadans anònims van sortir al carrer i es van organitzar per fer-ho possible, malgrat els obstacles –explica TV-3–. La seva col·laboració va contribuir a fer que la ciutadania pogués exercir el seu dret a vot».

Notícies relacionades

El documental mostra com es va desenvolupar la jornada en cinc centres electorals, i posa en relleu que en tots cinc s’hi van viure les mateixos inquietuds, incerteses, pors i il·lusions. En cada un d’aquests centres de votació, un ciutadà anònim narra des del seu punt de vista la jornada tal com la va viure. El seu testimoni, que va ser gravat unes setmanes després de l’1-O, és així un relat elaborat amb la reflexió sobre el que va succeir aquell dia. Entre les persones que donen el seu punt de vista, només n’hi ha una de coneguda: l’actriu Sílvia Bel (Insensibles).

El documental també recull el cas de Roger Español, el jove que va perdre un ull per l’impacte d’una bola de goma.