SÍNDROME WEINSTEIN

Escàndol sexual a la tele francesa

La cadena M6 suspèn l'estrena de 'Got talent' davant les acusacions d'assetjament d'un membre del jurat del conegut 'talent show'

zentauroepp40602008 a photo taken on july 25  2014 shows canadian producer gilbe171020095722

zentauroepp40602008 a photo taken on july 25 2014 shows canadian producer gilbe171020095722 / BEN PELOSSE

2
Es llegeix en minuts

El tsunami que ha provocat a Hollywood l'allau de denúncies contra el productor Harvey Weinstein Harvey Weinsteinper assetjament sexual ja traspassa fronteres i acaba d'arribar a França: la cadena privada M6 ha suspès l'estrena del conegut concurs 'Got talent' davant les denúncies d'assetjament sexual contra un dels membres del jurat del xou, el productor canadenc Gilbert Rozon.

President del grup 'Just for laughs' i creador del cèlebre festival del mateix nom que se celebra a Mont-real, Rozon és una autèntica celebritat al Quebec, i és molt popular també a França perquè és un dels membres del jurat de 'Got talent', concurs al qual ja ha renunciat després que hagi sortit a la premsa i les ràdios franceses testimonis de fins a nou dones que l'acusen directament d'abusos sexuals.

"Impactat per aquestes acusacions, ara desitjo dedicar el meu temps a reflexionar sobre això, i, a tots aquells a qui he ofès, dir que ho sento molt", ha escrit a la seva pàgina de Facebook el conegut magnat del 'showbusiness' del Quebec.

Després de fer-se públiques aquestes acusacions, i davant el gran escàndol que han provocat a França, la cadena M6 va decidir suspendre la 12a temporada del programa 'La France a un incroyable talent', versió francesa del clàssic 'talent show' conegut com a 'Got talent' (del qual ja s'havien gravat cinc programes), i del qual Gilbert Rozon era una de les seves grans estrelles.

"A causa de les informacions sobre Gilbert Rozon, membre del jurat de 'França té un increïble talent', i sense prejutjar-ne la veracitat, M6, molt atenta a respectar els valors fonamentals en els seus programes, va decidir suspendre la difusió en acord amb la productora Fremantle Media France", va assenyalar el canal en un comunicat.

Testimonis directes 

Els testimonis de les nou dones que detallen les seves trobades amb Gilbert Rozon revelen una terrible imatge d'aquest productor de 62 anys, a qui acusen d'atacs físics, verbals i fins i tot de violació. "Em va assetjar durant diversos mesos", explica Anne-Marie Charette al diari francès 'Le Devoir', i confessa que va haver d'escapar-se literalment d'una habitació d'hotel on l'havia citat Rozon. "Em vaig sentir molt petita, davant un home tan poderós com ell -relata-. Vaig tenir la força suficient per rebutjar-lo, però no per denunciar-lo a la policia".

"No vaig pensar mai denunciar-lo. Sabia que havia patit una violació, però em preguntava si era jo la que havia fet alguna cosa malament", ha confessat la realitzadora Lyne Charlebois, que ara ha denunciat haver sigut violada, fa més de 30 anys, per Rozon.

Una de les presumptes víctimes del productor, l'empresària Geneviève Allard, sí que va presentar una denúncia davant la policia el mes de desembre passat, per actes que es remunten a l'estiu passat, quan va conèixer Gilbert Rozon al programa de televisió 'Les dragons'.

Consternació

Totes aquestes acusacions han provocat un gran impacte en el sector cultural del Quebec, on Gilbert Rozon era una personalitat. El productor va ser el comissionat de les celebracions del 375è aniversari de la fundació de Mont-real (el 1642), i vicepresident de la Cambra de Comerç del Metropolitan de Mont-real.

La mateixa nit de dimecres en què es van començar a fer públiques les acusacions d'abusos sexuals, l'alcalde de Mont-real, Denis Coderre, va fer un tuit en què mostrava la seva "consternació" i "decepció" per les "greus acusacions d'abusos sexuals contra Gilbert Rozon."

Notícies relacionades

El mateix director de la policia de Mont-real, Philippe Pichet, també va comentar al seu compte de Twitter que el departament dedicat a les denúncies per agressions sexuals "tractarà totes les queixes amb la màxima professionalitat", paraules que va tancar amb el 'hashtag' #MoiAussi.

L'equivalent en anglès d'aquest 'hashtag', #MeToo, s'ha convertit a les xarxes socials en el crit de guerra de centenars de dones víctimes d'abusos sexuals i que han decidit trencar el seu silenci, després de l'allau d'acusacions d'assetjament sexual i violacions del que en un altre temps va ser totpoderós productor de Hollywood Harvey Weinstein.