GRAN ESPECTACLE EN PETITA PANTALLA

'Telefutbol' total

La tecnologia i l'enginy fan de la Lliga espanyola un gran xou televisiu

zentauroepp40307153 television las retrasmisiones deportivas de mediapro170928162813

zentauroepp40307153 television las retrasmisiones deportivas de mediapro170928162813
zentauroepp40307127 television las retrasmisiones deportivas de mediapro170928162728
zentauroepp40307128 television las retrasmisiones deportivas de mediapro170928162736
zentauroepp40307129 television las retrasmisiones deportivas de mediapro170928162747
zentauroepp40307155 television las retrasmisiones deportivas de mediapro170928162824
zentauroepp40307158 television las retrasmisiones deportivas de mediapro170928162856

/

2
Es llegeix en minuts
Manuel de Luna
Manuel de Luna

Periodista

ver +

Després d’haver viscut sis jornades de Lliga, ja es pot afirmar amb coneixement de causa que el futbol es veu molt bé a la televisió. Les espectaculars possibilitats que ofereix l’actual tecnologia audiovisual, i la seva aplicació per seguir més i millor 22 jugadors darrere una pilota, han permès produir un gran xou al qual només li falta assegurar la guinda: el gol. Però això ja no hi ha cap màquina que ho controli. Per ara.

L’objectiu de totes les millores que s’han posat en marxa en la retransmissió televisiva dels partits de futbol de la Lliga espanyola és que aquesta sigui «una experiència que vagi més enllà del que estem acostumats a entendre com un partit de futbol», va explicar en la presentació de les novetats Roger Brosel, director de continguts i programació de LaLiga TV.

Aquest telefutbol total que proposa LaLiga es pot dividir en dos grans apartats: la realització en si del partit, amb el seguiment del joc amb noves perspectives i més informació paral·lela, i la retransmissió d’aquestes imatges, a través de sistemes d’alta definició i, també ja, en ultra alta definició (UHD), el zenit (per ara) de la qualitat final en televisors d’alta gamma i grans pantalles.

En l’apartat de novetats tècniques en la realització destaca la potenciació de la càmera aèria, una perspectiva a vista d’ocell molt espectacular i que ja va demostrar les seves  possibilitats la temporada passada als estadis del Reial Madrid, el FC Barcelona, l’Atlètic de Madrid, l’Athletic de Bilbao, el Sevilla i el València. A partir d’ara, aquesta càmera també es podrà disfrutar en les retransmissions des dels camps de l’Espanyol, el Vila-real i el Màlaga.

També s’amplia a més estadis el sistema de repetició de les jugades amb la tecnologia de 360 graus: càmeres a tot el perímetre del camp per veure la mateixa imatge des de diferents punts de vista (a l’estil de la pel·lícula Matrix). Aquesta opció ara és possible per als partits que se celebrin al Camp Nou (Barça), Bernabéu (Madrid), Ramón Sánchez Pizjuán (Sevilla) i Wanda Metropolitano (Atlètic), seu la pròxima final de Champions.

Aquest sistema –tant de cine– d’imatges en 360º és una innovació única: no hi ha cap altra Lliga de futbol al món que la tingui, va afirmar Brosel, que va explicar que aquesta tecnologia per ara només s’utilitza als Estast Units:  a la NBA de bàsquet i a la MBL de beisbol i, pròximament, a la NFL de futbol americà.

L’experiència de l’any passat també ha permès per a aquesta temporada petites millores que es poden escapar a l’espectador, com és la redistribució de les càmeres a diferents estadis per millorar els tirs i el seguiment del joc, així com la incorporació de més càmeres 'super slow motions' (per a les sempre espectaculars repeticions superlentes), que s’han col·locat als córners.

Notícies relacionades

 També destaquen aquest any la incorporació a les imatges dels partits de dibuixos i grafismes en temps real amb diferents tipus d’estadístiques i anàlisis tècniques per a jugades concretes.    

I tot això es veurà molt bé si, al final, el 'teleseguidor' més sibarita disposa d’un televisor de súperalta definició: aquesta temporada se seguiran retransmetent dos partits per jornada en UHD (4K), a més a més de  tots els que juguin el Reial Madrid i el Barça. I tot fa preveure que aquest sistema anirà a més en un futur pròxim. O sigui que ara només falta el gol.