cine a l'antic centre penitenciari

La Model acull la projecció de la pel·lícula 'Salvador Puig Antich'

L'acte s'emmarca dins de l'exposició 'La Model ens parla: 113 anys, 13 històries'

 

  / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El 8 de juny passat, els últims reclusos de la presó Model de Barcelona van sortir del recinte del carrer d’Entença en direcció a altres presons de Catalunya. Així es posava fi als 113 anys d’història del centre penitenciari barceloní, per on van passar presos molt coneguts i molt diferents entre ells, des de l’expresident Lluís Companys fins a Juan José Moreno Cuenca, el Vaquilla.

Un altre dels més recordats va ser el militant anarquista Salvador Puig Antich, que va passar a la cel·la 443 els seus últims dies abans de ser executat al garrot vil el matí del 2 de març de 1974. Va ser l’última persona a Espanya que va morir mitjançant aquest sistema. El jove, activista del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL), va ser condemnat per la mort d’un policia en un judici militar després d’un procés ple d’irregularitats.

GOYA AL MILLOR GUIÓ

Aquests fets van quedar reflectits en la pel·lícula Salvador (Puig Antich), dirigida per Manuel Huerga el 2006 i protagonitzada per Daniel Brühl. Basat en el llibre Compte enrere. La història de Salvador Puig Antich, de Francesc Escribano, el film va guanyar el Goya al millor guió adaptat, firmat per Lluís Arcarazo, i va tenir 11 nominacions.

La cinta se centra en els intents desesperats de la seva família, companys i advocats per evitar la seva execució, en uns moments en què el règim franquista agonitzava i necessitava un cop d’autoritat per seguir infonent temor. 

Notícies relacionades

Avui, a les 22.00 hores, el centre penitenciari rendeix homenatge al militant anarquista amb la projecció del film. Hi assistiran Carles Mundó, conseller de Justícia; Merçona Puig Antich, germana de Salvador; Manuel Huerga, director de la pel·lícula; Jaume Roures, productor, i membres de l’associació de veïns. L’entrada és per invitació.

L’acte, organitzat per Mediapro i el Departament de Justícia, forma part del programa d’activitats vinculat a les portes obertes de l’exposició La Model ens parla: 113 anys, 13 històries, que també s’inaugura avui. La mostra, que estarà oberta fins al 26 de novembre, selecciona 13 persones o grups que han estat presos o vinculats a la Model des del 1904, quan va ser inaugurada, fins a l’actualitat. Cada un representa un període concret dins dels 113 anys de la vida de la presó.