festival musical

Manel Navarro se'n va "orgullós" d'Eurovisió

El representant espanyol, que va treure importància al seu gall en plena actuació, considera que s'ha fet "una bona feina" tot i quedar últim en el certamen amb només 5 punts

zentauroepp38420060 spanish singer  songwriter  and guitarist representing spain170513223946

zentauroepp38420060 spanish singer songwriter and guitarist representing spain170513223946 / SERGEI SUPINSKY

3
Es llegeix en minuts
CARLES SAVALLS / KÍEV

«Última posició, però no me’n vaig trist a casa. M’ho he passat molt bé; he disfrutat moltíssim. No m’ho esperava, però estic bé. Crec que hem fet una feina molt bona; per anar-se’n orgullós». Aquestes van ser les primeres paraules de Manel Navarro després del seu fanalet vermell a Eurovisió, el cinquè en la història de TVE en el veterà concurs. Cap dels 41 jurats professionals el van votar dissabte i només va rebre cinc punts del televot portuguès.

 El moment més comentat de l'actuació de Manel Navarro

    És la pitjor puntuació d’un representant espanyol des del 1999, any en què la madrilenya Lydia va quedar última amb un vot. L’artista també va ser notícia pel gall que se li va escapar durant la seva interpretació. «No sé què ha passat; la veritat és que no estava gens nerviós. ¡Són coses del directe! Quan he baixat de l’escenari he rigut. ¡També és mala sort que m’hagi passat ara, però no crec que n’hagi de fer un drama!». De fet, va ser ell mateix qui hi va treure ferro: quan el festival ni tan sols s’havia acabat, va publicar a Twitter la imatge d’un gall.

Portugal va ser l’altra cara de la moneda. Els lusitans van aconseguir la seva primera victòria després de 49 participacions. El seu millor lloc havia sigut un sisè, el 1996 amb Lucía Moniz. A més, Salvador Sobral va guanyar batent el rècord de puntuació amb una posada en escena sense grans ostentacions escenogràfics, ni ballarins, ni coreografies, ni espectaculars efectes visuals. Només la imatge d’un bosc molt al fons, perquè l’artista va voler actuar a la petita plataforma instal·lada entre el públic. A més, va guanyar amb una cançó en portuguès.

 Salvador canta amb la seva germana per celebrar la seva victòria 

    El seu triomf posa en entredit les crítiques que a Eurovisió els veïns es voten entre si: Portugal només en té un (Espanya). Sobral se sent artista i ja va tenir les seves crisis en aquest àmbit quan va veure que l’art quedava vampiritzat pel show business. Després de guanyar va declarar que aquesta és «una victòria per a les persones que fan música que realment significa alguna cosa. La música no són focs d’artifici; ¡va sobre sentiments!».

MALESTAR 'EUROFAN'

Notícies relacionades

L’últim lloc de Navarro torna a posar TVE en el punt de mira dels eurofans. L’elecció del sabadellenc ja va ser polèmica: va empatar a punts amb Mirela a la final d’Objetivo Eurovisión i, a diferència d’altres anys, en què el desempat el va fer el públic, aquesta vegada l’encarregat de fer-ho va ser el jurat professional. La polèmica es va accentuar al descobrir-se els vincles professionals que relacionaven l’artista amb un dels membres del jurat, el locutor de la cadena Los40 Xavi Martínez. Després del fiasco, TVE podria canviar la fórmula per elegir els seus representante en el festival. La cap de la delegació espanyola en el concurs, Ana María Bordas, va llançar pilotes fora quan va ser interrogada per la premsa després del certamen: «No em correspon a mi decidir-ho. Ja ho farà la direcció de RTVE. Suposo que es farà un plantejament del que s’ha de fer».

Tot i el malestar dels eurofans, la final per TVE-1 va tornar a ser un èxit d’audiència. Segons dades de Kantar Media, va ser el programa més vist de dissabte, amb un 28,6% de quota de pantalla i més de 4,4 milions d’espectadors (1,2 punts menys de quota però 182.000 espectadors més que el 2016). L’actuació de  Navarro va aconseguir el minut d’or del dia: a les 22.19 hores va congregar més de 5,8 milions d’espectadors (34,2%).