LA FINAL ÉS AQUEST DISSABTE

Decidits en la segona semifinal els últims 10 països que aniran a la gala d'Eurovisió 2017

Bulgària, Bielorússia, Croàcia, Hongria, Dinamarca, Israel, Romania, Noruega, Holanda i Àustria aconsegueixen el pas a la final de Kíev

zentauroepp38390735 naviband from belarus performs the song  historyja majho zyc170512004241

zentauroepp38390735 naviband from belarus performs the song historyja majho zyc170512004241 / Efrem Lukatsky

2
Es llegeix en minuts
CARLES SAVALLS / KÍEV

Ja decidits els 26 finalistes del Festival d'Eurovisió. Bulgària, Bielorússia, Croàcia, Hongria, Dinamarca, Israel, Romania, Noruega, Holanda i Àustria han aconseguit aquesta nit els últims 10 tiquets per a la gala de dissabte a l'imposar-se en la segona semifinal del certamen, celebrada a l'International Exhibition Center de Kíev.

Bulgària és una de les grans favorites d'aquest any; Kristian Kostov, de 17 anys, va executar a la perfecció la balada 'Beautiful mess'; sol a l'escenari; sense ballarins, coreografies ni un gran desplegament visual al voltant. La banda bielorussa Naviband, que va cantar en el seu idioma 'Historyja majho žyccia', va aportar la dosi més gran d'alegria, festa i bon rotllo de la nit amb un tema folk.

Per la seva banda, el croat Jacques Houdek probablement va ser el més original de la cita; va interpretar 'My friend' en dos registres vocals; pop i líric, amb una explosió final de violins que va entusiasmar la grada. L'hongarès Joci Pápai, també en el seu idioma, va presentar 'Origo'; una fusió de rap i folk zíngar amb una potent i intimista posada en escena. La interpretació de la danesa Anja Nissen, amb 'Where I am', va ser una de les més dramàtiques i intenses de la vetllada; cap al final de l'actuació, l'artista s'agenolla a l'escenari i pica amb ràbia a terra per expressar-li al seu estimat que ja no vol estar amb ell; que la deixi marxar.

SERPENTINES A L'ESCENARI

IMRI, representant d'Israel, va ser l'últim a actuar. Competeix amb un tema pop molt ballable; 'I feel alive'. La seva coreografia i els seus bíceps van tenir un paper molt important en la posada en escena. El duo romanès Ilinca & Alex Florea es van classificar amb una fusió entre el so pop i el jodeln, el típic cant tirolès. La seva actuació incloïa uns canons que llançaven serpentines de color per reforçar el missatge del seu tema: "¡No amaguis la llum que hi ha dins teu!". JOWST, el noruec, va conjuntar rap amb pop en el tema 'Gran the moment', envoltat de teclistes amb capa i màscares negres.

Notícies relacionades

Les representants holandeses són tres germanes, les O'G3NE. Semblen una reedició de les Wilson Phillips; van conjuntar veus a la perfecció per interpretar amb força el mig temps 'Lights and shadows'. Finalment, l'austríac Nathan Trent va passar a la gran final amb 'Running on air'; un tema 'happy flower' que l'artista interpreta cantant a sobre d'una mitja lluna i envoltat de núvols.

L'anècdota de la jornada la va protagonitzar la macedònia Jana Burceska: just després de les actuacions, el seu nòvio li va demanar matrimoni en directe i davant de 200 milions de teleespectadors; l'artista va acceptar emocionada davant la gresca del públic. La final eurovisiva se celebrarà dissabte que ve a partir de les 21.00 hores, amb retransmissió en directe de TVE-1 i comentaris de José María Íñigo i Julia Varela.