cuenta enrere cap a kíev

Manel Navarro: "La meva cançó té un estil diferent i pot sorprendre a Eurovisió"

El representant de TVE al festival marxarà dijous cap a Ucraïna, on el dissabte 13 de maig se celebrarà el certamen

7
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Manel Navarro (Sabadell, 1996) sempre va d'aquí cap allà amb la seva guitarra. "És la meva marca, la meva essència, com una altra de les meves extremitats", explica el jove artista que representarà TVE a la final d'EurovisióEurovisió, que se celebrarà a Kíev (Ucraïna) el pròxim 13 de maig. Per això també la porta en aquesta entrevista i és un dels elements que l'acompanyarà al festival. Aquest mateix dijous posarà el rumb cap a Ucraïna per fer els últims retocs a la seva actuació, en la qual espera animar el públic al ritme del seu 'Do it for your lover', una cançó "amb un estil diferent i que pot sorprendre força", assegura. 

La cançó és en castellà amb la tornada en anglès, tot i que en un principi era íntegrament en aquest idioma. Va ser TVE qui li va recomanar que la traduís perquè no es reobrís el debat que va generar Barei l'any passatNo m'ho van demanar, però sí que va ser com: "Tens la possibilitat de representar Espanya, ens sembla bé que cantis en anglès, però també creiem oportú que la cançó tingui alguna cosa en castellà". Així que nosaltres, per decisió pròpia, vam decidir canviar unes estrofes.

¿Per què creu que 'Do it for your lover' pot agradar a Eurovisió? És una cançó bastant 'mainstream' [que pot arribar fàcilment al públic], està sonant a la ràdio a Espanya i crec que podria sonar perfectament a Europa. També és una cançó amb un estil diferent, que Espanya no ha portat mai a Eurovisió. Tampoc es veuen gaires cançons d'aquest estil al festival, així que crec que pot sorprendre força.

                  

 Videoclip complet de Manel Navarro, "Do it for your lover"

Com veu la competència d'aquest any al certamen? Qui és el seu major rival? Tots! He tingut la sort de coincidir en quatre Europarties amb molts d'ells i tots són uns artistassos.

Però l'italià és el favoritSí, això és el que es comenta a les apostes, que va destacat, però les apostes no són cent per cent fiables. Per exemple, l'any passat va guanyar Jamala, la ucraïnesa, que anava penúltima a les apostes. Els màxims favorits van quedar segon i tercer.

Pel que veig, no es refia de les apostes. No. De fet, els 'eurofans' m'han dit que fins que no siguis allà i facis els primers assajos, les apostes no són gens fiables.

Manel Navarro

Cantant

"Fins que no sigui a Ucraïna i faci els primers assajos, les apostes no són fiables"

Per cert... Les apostes no deixen gaire bé a Espanya És veritat. Però no em preocupa, acostuma a passar. Jo vaig a totes, amb una proposta escènica i visual molt treballada. Estem disposats a canviar el que diuen les apostes.

Té por als 'zero points'? A veure... Això dels zero punts fa mal, no l'enganyaré, però és molt complicat no aconseguir cap punt. Crec que és fins i tot més difícil que guanyar Eurovisió!

Eurovisió és un gran aparador a escala europea, però un mal resultat pot afectar negativament la carrera d'un artista. No, jo tampoc crec això.

Pensa que participar a Eurovisió té més punts positius que negatius? Crec que Eurovisió t'aporta coses bones i que una mala posició no influeix en la teva carrera. Bé, és clar, si treus zero punts potser sí, però mentre facis un paper decent, cantis bé i la teva proposta en escena sigui coherent, després les votacions són un món, mai saps què passarà. Molts anys, cançons no tan bones han quedat per dalt i altres bones han quedat per baix, així que no se sap mai.

Molta gent pensa que per molt bo que sigui el cantant espanyol, TVE mai guanyarà perquè preval l'afinitat entre països i Espanya no té tants 'aliats': que els nòrdics sempre es voten entre ells, igual que els països de l'Europa de l'Est. Jo opino que cada any guanya la millor cançó. No dic que Espanya porti mals temes, però sempre hi ha hagut algú per sobre. El que no sé és si influeix la proximitat entre països o no...

Suposo que la guitarra no li faltarà a l'escenari. És la meva marca, la meva essència, com una altra extremitat, així que no hi faltarà.

Té cultura eurovisiva? Seguia el festival cada any? No sóc un 'eurofan', però sí que l'he vist, més que res perquè tot el que sigui música m'interessa. El veia sense saber quines propostes portaven els altres. 

Manel Navarro

Cantant

"En cap moment em vaig plantejar renunciar a Eurovisió"

La seva elecció per participar en el festival es va veure entelada per la polèmica d''Objetivo Eurovisió', amb els entelada per la polèmica d''Objetivo Eurovisió'crits de 'tongoVa ser dur, una situació que no desitjo a ningú. Si en aquell moment hagués tancat els ulls i algú m'hagués dit que estic en un camp de futbol, m'ho hauria cregut.

Què li queda de tot allò? Jo em quedo amb les coses bones. Jo vaig sortir a cantar i a fer el que m'agrada, i vaig sortir guanyador justament perquè les normes així ho diuen. 

Javier Cárdenas, que va ser un dels membres del jurat del programa, li va demanar després a la ràdio que cedís el seu lloc a Mirela, amb la qual havia quedat empatat i que havia rebut més vots del públic. Cada u té la seva opinió, la seva és una més. Si Cárdenas va dir això, ell sabrà. En cap moment m'he plantejat renunciar. Ell em va donar un 10, la segona puntuació més alta. Suposo que es va veure pressionat i ho va dir per quedar bé. Jo no vaig fer gaire cas al comentari.

                  

 Manel: Tant de bo que la gent que no em recolza, al final, o faci

La situació li va fer perdre els nervis i fer la botifarraÉs una cosa que està malament, que no hauria d'haver fet. A mi m'agradaria veure la reacció que hagués tingut la gent vivint allò. M'han dit que sóc un maleducat, però si estàs allí, en un programa en directe, i hi ha gent que t'està faltant el respecte a tu, a la teva família, i a sobre estàs rebent amenaces a la teva cara, perquè els tenia a cinc metres, jo no sé com haguessin reaccionat. Des de casa no es va veure què va passar allà.

No, per exemple, no vam veure l'agressió a Xavi Martínez. En aquest tema ja no hi entro, és una cosa del Xavi, però si va arribar fins a aquell punt, això parla per si mateix de com va anar. Al final, la que surt perjudicada és la música i el país en general, perquè tu veus aquella gala des d'un altre país d'Europa, i no t'emportes una bona imatge d'Espanya. 

Després del que va passar, va parlar amb Mirela? Sí, vaig parlar amb ella uns dies després. Mirela es va comportar molt bé quan va passar tot això, va demanar a la gent del públic que callés, que respectés. Li estic molt agraït. És una tros d'artista i estic convençut que li anirà molt bé. Jo entenc que si no guanya la persona que tu vols ho verbalitzis, però una altra cosa és la falta de respecte a mi i a la meva família, que havia vingut a veure'm des de Barcelona amb tota la il·lusió del món. Jo els veia les cares des d'on era i se'm trencava el cor.

Es va comentar molt que Xavi Martínez havia dit a Los 40 Principales que volia que guanyés vostè. I la sorpresa va ser que després ell estigués al jurat. Primer de tot, jo em vaig assabentar del jurat el mateix dia que tothhom, el dia abans. Amb Xavi Martínez tinc una relació normal i corrent de cantant-locutor de ràdio. Vaig començar a sonar a Los 40 un mes abans d''Objetivo Eurovisió', que ni jo sabia que estaria seleccionat. Per tant, va coincidir que tot va ser recent, una setmana abans estava punxant-me i dient coses bones de mi. Però va fer el mateix amb Xuso [Jones, candidat l'any passat] en el seu moment i va punxar Mario Jefferson [un altre dels candidats d'aquest any]...

Manel Navarro

Cantant

"És una pena que hagin vetat Rússia. És un festival musical i això hauria de prevaldre"

Què opina que Rússia no participi aquest any pel Rússia no participi aquest anyconflicte diplomàtic que hi ha hagut amb Ucraïna No ho sé; sóc músic, no polític, i segur que si dic alguna cosa la cagaria.

No creu que és una pena que un tema així afecti un certamen musical? És clar, és una pena que hagin vetat la representant russa, però hi ha un conflicte i nosaltres l'hem viscut des de fora, motiu pel qual no podem opinar gaire. Però sí que és veritat que és un festival de música i això hauria d'estar per sobre de tot.

Notícies relacionades

Després de la popularitat que li està donant Eurovisió, quan traurà el seu primer disc? No ho sé... Amb això d'Eurovisió tot s'accelerarà una mica, però no sabem si quan acabi treurem un single, un àlbum amb cinc temes o un disc. Tot dependrà del públic que hi estigui interessat.

Ja té cançons pròpies preparades? Sí, un munt, unes 40, però al CD només poden haver-hi unes 10 o 12. Ja en tenim gravades unes cinc i ara n'anirem gravant més, almenys per tenir-ho preparat per quan sigui el moment i treure'l.