Rússia renuncia a Eurovisó

La retirada de la televisió pública russa arriba després de la negativa d'Ucraïna de deixar participar la seva representant

zentauroepp38045612 file   in this file photo dated tuesday  march 14  2017  rus170414141438

zentauroepp38045612 file in this file photo dated tuesday march 14 2017 rus170414141438 / Maria Antipina

2
Es llegeix en minuts

Crònica d'una renúncia anunciada: la televisió estatal russa ha anunciat aquest divendres, 14 d'abril, que no retransmetrà el Festival d'Eurovisió, que se celebrarà a Kíev al maig, a causa del veto de les autoritats d'Ucraïna a la representant elegida per Rússia,veto Ucraïna  la cantant Iulia Samoilova. Segons ha anunciat el Canal 1 de la televisió russa, aquesta cadena ha rebut una carta de la Unió Europea de Radiodifusió (UER)organitzadora del popular certamen, que lamentava no haver pogut solucionar el problema del veto.

"Considerem el rebuig de la part ucraïnesa absolutament sense fonament i un intent d'Ucraïna de polititzar el concurs, mentre que l'objectiu [d'Eurovisió] en els seus 62 anys d'història ha sigut unir els pobles", assenyala en el seu comunicat la televisió russa, que també ha recordat que la UER, fins al moment, havia proposat a Rússia que Samoilova, una jove cantant que es mou en cadira de rodes, actués per videoconferència des de Moscouvideoconferència , o que elegís un altre representant. Però les dues solucions són inacceptables per la televisió russa. Per això, ha agregat que, "donada la complicada situació, el Canal 1 no considera possible retransmetre el concurs Eurovisió 2017".

SUPORT DEL KREMLIN 

La decisió de la tele estatal russa ha tingut l'esperat suport polític. Així, el Kremlin ha "lamentat" la renúncia degut a una disputa per l'elecció del candidat de Rússia. "Lamentem que els organitzadors d'Eurovisió hagin sigut incapaços de satisfer les seves pròpies regles i obligar tots països [en referència a Ucraïna] que també respectin les regles", ha dit el portaveu del Kremlin Dmitri Peskov.

La UER va reconèixer dijous que Rússia "no prendrà part en el festival d'aquest any" després de la decisió de la televisió russa. Per la seva part, Ganna Gopko, cap del Comitè d'Afers Internacionals al Parlament d'Ucraïna, s'ha limitat a assenyalar a l'agència AFP que la renúncia a Eurovisió "només perjudica els espectadors russos" i que això "només reforça l'aïllament de Rússia".

La crisi entre Rússia i Ucraïna va començar després que les autoritats de Kiev vetessin l'entrada al país de Samoilova, per haver actuat fa dos anys a la península de Crimea, annexionada per RússiaAquesta annexió va provocar un conflicte armat a l'est d'Ucraïna entre Kíev i les forces separatistes prorusses que sumen més de 10.000 morts.

Lluny d'oblidar aquest conflicte, que segueix latent, Ucraïna s'ha mantingut inflexible en el seu veto a la representant russa, i apel·la al respecte a la seva legislació, malgrat les pressions de la UER. Alarmada per la situació, la directora general de la UER, Ingrid Deltenre, va avisar de les possibles conseqüències del veto en una carta que va enviar al primer ministre ucraïnès, Volodimir Groisman.

En aquesta, Deltenre va advertir Ucraïna que, si es mantenia el veto, diversos països consideraven retirar-se del concurs, que tindrà el seu gran final a Kíev el 13 de maig. "La situació actual està causant malestar entre els membres de la UER i hem rebut comunicacions de diversos d'ells criticant la decisió i considerant la possibilitat de no participar", va assenyalar.

Notícies relacionades

També s'advertia a Kíev que, si no es trobar una solució, "això tindrà un fort impacte en la reputació internacional d'Ucraïna com a nació europea i moderna" i posarà en perill la seva futura participació en el concurs televisiu.

Eurovisió se celebrarà a Ucraïna després que l'any passat va guanyar a Estocolm (Suècia) la cantant ucraïnesa Jamala, Estocolm (Suècia) la cantant ucraïnesa Jamala precisament amb una cançó sobre els tàrtars de Crimea, una victòria que Rússia, que va quedar en segon lloc, va considerar política. Aquesta serà la segona vegada que Ucraïna acollirà el popular certamen, després de fer-ho el 2005.