L'EVOLUCIÓ DELS 'TRIUNFITOS'

'Operación Triunfo', 16 històries en 15 anys

Els participants en la primera edició del programa han seguit trajectòries dispars amb resultats diferents

descarga

descarga
tecnicomadrid35813805 television  operacion  triunfo  ot  el reencuentro

/

8
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS ROSADO / MADRID

La mítica primera edició d''Operación Triunfo' els va garantir fama i popularitat, però res més. A partir d'aquí, els16 participants en aquell històric programa de TVE es van haver de posar les piles per aprofitar l'empenta, amb desigual sort. Aquest és el resum de la trajectòria que han seguit els 16 'escollits per a la glòria', per ordre de la seva expulsió, des que van abandonar la cèlebre Acadèmia fa 15 anys:

GENO

La canària va ser la primera expulsada d'OT, però va ser elegida per acompanyar Rosa a Eurovisió i deixar la seva empremta en el festival: es va equivocar i va fer un gir al revés. Va provar fortuna juntament amb tres companys més a Fórmula Abierta i va aconseguir el disc de platí amb el martellejant ‘Te quiero más’. Però la fórmula es va tancar el 2004 i es va dedicar a col·laborar en programes de televisió fins a treure un disc en solitari que va tenir escàs ressò. Presa de la nostàlgia, va tornar a participar en l'‘OT’ de Tele 5 el 2011 i va ser expulsada a les cinc setmanes de la seva nova aventura. Ara dirigeix el Centro de Artes Escénicas de San Pedro de Alcántara (Màlaga).

MIREIA

La segona expulsada de la cèlebre Acadèmia va trobar un lloc a Fórmula Abierta i va derivar cap als musicals (‘Peter Pan’) i els espectacles infantils. Amb la dissolució del grup, va emprendre una carrera en solitari que no acaba d'arrencar. Per això s'ha decidit a formar el seu propi conjunt amb el nom de La banda de Mireia, treball que compagina amb el de component de la nova formació de La Década Prodigiosa, incombustible grup que sobreviu després de 30 anys.

JAVIAN

Reclutat per Fórmula Abierta, el tercer expulsat de la primera edició es va obrir també pas en el terreny dels musicals tan en voga. Però l'inquiet Javián va patir una crisi de fe musical i va fer un gir en la seva vida amb l'entrada en aquell ‘Supervivientes’ que va acabar guanyant Nilo, l'exmarit d'Isabel Gemio. Ara es dedica a fer bolos per tot Espanya amb l'espectacle nostàlgic El Retorno de La Década en Vivo.

ALEX

El quart component de Fórmula Abierta va tenir una arrencada espectacular amb aquell vibrant mà a mà amb David Bustamente a ‘Dos hombres y un destino’. Però de seguida va quedar encisat pel món televisiu i es va entregar de ple al mitjà que el va veure néixer. Va ser presentador de ‘Los Lunnis’, ‘Hoy por ti’ (Telemadrid), ‘Cantamania’ (TV-3) i ‘Fan Factory’ (Urbe TV). Després va ser col·laborador d'Ana Rosa Quintana a Telecinco i concursant de ‘Mira quién baila’ i ‘Expedición imposible’, ‘reality’ de Cuatro el 2013. A 8tv, ha sigut col·laborador de ‘Trencadís’ amb Sandra Barneda.

NATALIA

A la benjamina dels ‘triunfitos’ la van voler convertir en la nova Britney Spears espanyola, però es va quedar a mig camí. Semblava que s'havia de menjar el món amb els seus primers discos, recolzats en una campanya de llançament exemplar. Després va venir l'esgotament i el retorn a la realitat del treball i l'esforç, virtuts que li han servit per mantenir-se en l'actualitat musical. No tots poden presumir de tenir gravats cinc discos i una bona llista de cançons conegudes. La seva imatge d'eterna adolescent li ha permès presentar diversos programes infantils com ‘El club Megatrix’ i deixar en el record la ‘cremada’ Leticia Sabater.

JUAN CAMUS

Considerat per alguns com l'‘aneguet lleig’ de l'edició, serà l'únic dels ‘triunfitos’ que no estarà al concert de Barcelona. El seu caràcter independent l'ha fet abocar-se a una carrera musical que té com a èxit més important gravar recentment un disc amb Jane Badler, la Diana de la sèrie ‘V’. Però també posseeix una forta vocació empresarial que l'ha portat a crear tres empreses en el món de la cosmètica, la moda i les joies. Com a nota curiosa, Camus va participar en el ‘Gran hermano VIP’ del 2004. I li va anar bastant millor que a ‘OT’ perquè va quedar segon.

ALEJANDRO PARREÑO

Segurament el participant més gris, a nivell mediàtic, del primer ‘Operación Triunfo’. Tot i així, va aguantar impecablement vuit gales en el concurs, cosa que li va garantir poder gravar un primer disc que va funcionar bastant bé en el mercat.  Com que els dos següents no van anar gaire enllà, Parreño va formar amb el seu germà la seva pròpia banda, Nómada, amb la qual segueix en actiu. També ha donat via lliure a la seva vocació de compositor per a altres artistes. Com Angy Fernández, a la qual li va compondre la cançó ‘Adios’.

NAíM THOMAS

Naím tenia ja una llarga trajectòria com a actor abans d'entrar a ‘OT’, ja que havia treballat amb directors de cine com Vicente Aranda i Ventura Pons (‘Carícies’). Tot i que va fer els seus primers passos musicals després del concurs, la seva tirada a la interpretació el va portar a marxar als EUA. A partir d'aquí, s'ha dedicat en cos i ànima als musicals i al teatre, on ha brillat en obres com ‘El rey de bodas’ i ‘El profesor desinflado’» al Teatro Quevedo de Madrid.

GISELA

La laboriosa Gisela és la més prolífica i polifacètica de la camada ‘triomfadora’. Es pot dir que ha tocat totes les tecles des que va deixar el seu segell de lluitadora a l'Acadèmia. Discos, musicals, bandes sonores, obres de teatre, doblatge de pel·lícules… On més ha brillat ha sigut en els llargmetratges infantils d'animació, fins al punt de convertir-se en una autèntica especialista. Va posar la veu a Elsa a ‘Frozen’ i va arribar a representar Andorra al Festival d'Eurovisió, encara que no va aconseguir colar-se en la final. En el súmmum de la versatilitat, va doblar un dels personatges de la pel·lícula de terror ‘Scream 4’. Res sembla resistir-se-li a Gisela.

NURIA FERGÓ

L'enginyosa malaguenya ha hagut de reconduir la seva carrera cap a diferents àmbits per sobreviure, conscient que la música només li va funcionar bé en els seus inicis. Després d'aprofitar l'empenta del programa amb els seus primers discos, va provar fortuna com a presentadora de gales televisives i fins i tot com a monologuista a ‘El club de Flo’. Però el més destacable d'aquests últims anys és la seva incursió en el món de la interpretació amb el paper de Loli a ‘Amar en tiempos’ revueltos. La Fergó actriu ha participat en el telefilm ‘Amores extremos’ i en la pel·lícula ‘La playa roja’.

VERÓNICA ROMERO

Es va fer molt popular com finalista del concurs i com la millor amiga de l'entranyable Rosa. Amb aquests ingredients es va llaurar un interessant currículum en què figuren diversos àlbums, treballs com a actriu, la creació d'un segell discogràfic i la participació en el ‘reality’ de Tele 5 ‘Supervivientes’, on va quedar segona. Ara viu als EUA il·lusionada a complir el seu ‘somni americà’ en el món de la música, com a compositora i intèrpret.

MANU TENORIO

Té una carrera tranquil·la, com el seu caràcter, malgrat que molts li auguraven un lloc segur a l'Olimp musical. Si es comparen aquestes expectatives amb la realitat, els resultats són decebedors. Però Tenorio no sembla haver nascut per a carreres fulgurants com les de Bustamante i Bisbal. Ha tret al mercat un total de set àlbums i ha fet el seu primers passos a la tele com a participant en el concurs de Cuatro ‘La batalla de los corazones’. Gran amic de la cantant Rosana, amb qui va formar duet, ha col·laborat amb les seves excompanyes Nuria Fergó i Rosa López.

CHENOA

La hispanoargentina María Laura Corradini Falomir ha sabut construir-se, sota el paraigua de Chenoa, tot un personatge que transcendeix el pla estrictament musical. Parella de Bisbal gràcies al concurs, la seva ruptura amb el cantant dels rínxols d'or la va convertir en assídua de la crònica rosa. La marca Chenoa va desplegar ràpidament els seus tentacles pel món de la moda, la publicitat, la música i últimament la televisió, mitjà en què s'acaba d'estrenar com a jurat de l'arrasador ‘Tu cara me suena’, on ha de jutjar la seva excompanya Rosa. Col·laboradora d'algunes organitzacions benèfiques, no ha tingut inconvenient a despullar-se per a la revista INTERVIÚ.

DAVID BUSTAMANTE

Es va passar mig concurs plorant, especialment quan va ser miraculosament repescat, però ara ha madurat i s'ha convertit en un dels ‘triunfitos’ més potents. Ha passat de la rutina de posar totxos a la frenètica activitat d'una estrella musical: en l'última dècada ha venut més de dos milions de discos. El seu matrimoni amb l'actriu Paula Echevarría li ha proporcionat encara més popularitat i l'ha situat en el punt de mira de la premsa rosa i les xarxes socials. Ha participat com a jurat en alguns concursos televisius.

DAVID BISBAL

Notícies relacionades

De vocalista d'orquestra de poble a gran estrella internacional. Així es resumeix la trajectòria del cantant almerienc, a qui no li va fer falta guanyar el concurs (va ser segon darrere de Rosa) per erigir-se amb el temps en el gran triomfador. Les seves xifres són aclaparadores: cinc milions de còpies venudes dels seus vuit àlbums publicats. I el seu ganxo més enllà de l'Atlàntic és inqüestionable: va cantar a duo amb Miley Cyrus en la banda sonora de la pel·lícula ‘La última canción’. Acumula tres premis Grammy llatins i també ha triomfat com a ‘coach’ o ensinistrador en el concurs musical ‘La voz’ de Tele 5.

ROSA LÓPEZ

Aupada a la victòria per la tendresa que inspirava en el públic, al marge de les seves innegables virtuts musicals, la batejada com a Rosa de España va agafar embranzida fins a arribar a Eurovisió, on va quedar setena flanquejada pels seus companys. A partir d'aquí, la seva figura rodona es va anar aprimant al mateix ritme que minvaven les seves expectatives artístiques, castigades pels problemes de veu i la falta d'un ‘mànager’ que sabés trobar-li el seu verdader estil. On sí que ha triomfat és en els concursos televisius, ja que en el seu currículum figuren els títols de guanyadora del ‘¡Mira quién baila!’ el 2006 i de la final de finals d'aquest mateix programa celebrada dos anys després. Amb aquestes credencials, és una de les favorites per emportar-se el ‘Tu cara me suena’ d'aquesta temporada.