PERIODISME D'INVESTIGACIÓ

Ana Pastor: "El secret és saber explicar"

La periodista obre diumenge a La Sexta amb una nova temporada d''El objetivo' centrat en la segona investidura fallida

mdeluna34482804 im genes del especial  arv  objetivo la moncloa  con  ferera160902124957

mdeluna34482804 im genes del especial arv objetivo la moncloa con ferera160902124957

3
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA / BARCELONA

Després de dues investidures fallides i abocats a unes més que possibles terceres eleccions generals en menys d’un any, ¿quin és el nivell de cabreig dels ciutadans? Aquesta és una de les preguntes a què intentarà donar resposta avui Ana Pastor, en la nova temporada a La Sexta d’'El objetivo' (21.30 hores), programa de periodisme pur que torna amb un interès per damunt de tot: «Explicar bé el que passa, sigui el que sigui –explica Pastor–. El meu desig és encertar en el que diem, aportar alguna cosa, però, sobretot i abans que res, explicar-ho bé».

I per seguir fil per randa aquest objectiu, la coneguda periodista madrilenya obre aquesta nit el seu tercer any al capdavant del ja prestigiós espai d’investigació amb la intenció d’explicar la situació política que viu Espanya després de la investidura fallida del líder del PP, Mariano Rajoy. I ho fa buscant resposta a tres preguntes que considera que realment interessen als ciutadans. La primera és mesurar el cabreig de la gent. «Que jo qualifico de cabreig assenyat –apunta Pastor–. Hem soretit al carrer i hem preguntat què els sembla anar a unes terceres eleccions». 

La segona pregunta sobre la qual s’estructurarà el programa se centra en una de les raons de ser d’El objetivo: la verificació de dades. «Intentarem descobrir quants diners públics ens costa tot aquest embolic que estem vivint», assenyala Pastor. I la tercera qüestió que buscarà respondre el programa és potser la més sucosa: quantes mentides han arribat a dir els polítics al llarg d’aquests mesos d’incertesa.

A més de posar sobre la taula aquestes qüestions, El objetivo comptarà amb la presència al plató de representants de les principals forces polítiques (PP, PSOE, Podem i Ciutadans), que també podran reflexionar sobre les respostes a les preguntes realitzades per l’espai, i que no coneixeran prèviament, «perquè el programa es fa en directe», apunta Pastor.

Aquests quatre polítics també hauran d’explicar com és possible que segueixi sense haver-hi Govern després de nou mesos i si es pot evitar-la convocatòria d’unes terceres eleccions en plenes festes de Nadal.

MÉS DADES

A més de la urgència informativa a què obliga la insòlita actualitat política espanyola, Ana Pastor no renuncia a obrir el ventall cap a altres camps, entre els quals hi ha, per descomptat, el periodisme de dades, «l’essència d’'El objetivo'», recorda la periodista.

Així, aquesta temporada posa en marxa la secció eXtra, que busca ser un complement dels informes de dades més enllà de les pantalles. «Volem que tota la informació que tenim, i que moltes vegades no té lloc en el nostre temps televisiu, estigui a l’abast dels ciutadans a través de les xarxes, amb una nova aplicació a les nostres pàgines web», explica la periodista, que es lamenta de que difícil que és aconseguir dades a Espanya. «Això de la transparència de dades és una de les assignatures pendents d’aquest país, ens diferencia del nostre entorn –denuncia Pastor–. És molt difícil aconseguir informació, especialment d’alguns ministeris, fins al punt que arriba a ser impossible aconseguir dades d’obres públiques. ¿Com és possible no saber en què s’inverteixen els diners públics, que són de tots?».

Notícies relacionades

A més del periodisme de dades, 'El objetivo' també oferirà aquesta temporada altres reportatges d’interès informatiu, entre els quals hi ha el de l’assetjament escolar, un programa que encara no té data d’emissió, però que Pastor considera «una de les plagues més importants  de la nostra societat, i que ens toca de ple a tots els que tenim fills».

També sortirà del plató per seguir de prop temes que ja estan marcats al calendari, com són les eleccions autonòmiques gallegues i basques del pròxim 25 de setembre i la celebració de la diada de l’Onze de Setembre. «Serem a Catalunya diumenge que ve per explicar en directe i amb els seus protagonistes què està passant i en quin punt està el tema de la independència», subratlla. I Pastor insisteix en la seva màxima: «El secret és saber-ho explicar». 

Assignatures pendents