CONSEQÜÈNCIES DE L'ÈXIT

Vacances als Set Regnes

'Joc de trons' dispara l'interès pels escenaris on es grava la superproducció de la HBO

’Juego de tronos’ a Espanya. Temporada-6 / periodico

3
Es llegeix en minuts
OLGA LERÍN / BARCELONA

L'èxit de la superproducció de la HBO ‘Joc de trons’ no només es pot mesurar per la legió de seguidors que arrossega la sèrie, o les vendes de la saga de novel·les fantàstiques en les quals es basa, ‘Cançó de gel i foc’, del nord-americà George R. R. Martin. També els llocs que recorre durant el seu rodatge s'alimenten d'aquesta reputació adquirida al llarg de sis temporades. Un dels serrells d'aquestes mediàtiques visites de les hosts dels Stark, els Lannister i els Targaryen és l'impacte turístic que aporta als diferents escenaris.

El desembarcament a Espanya de ‘Joc de trons’ es va iniciar en la cinquena temporada, es va iniciar en la cinquena temporadaquan localitzacions de Sevilla, Osuna (Sevilla) i Còrdova van rebre amb els braços oberts a la ficció que a Espanya emet Canal+ Series.

Segons un estudi de TripBarometer del 2015, el turisme de televisió està en auge. Ho demostra una xifra: un de cada cinc viatgers tria destí sobre la base del que veu al cine i la petita pantalla.

SET LLOCS A ESPANYA

Coincidint amb el final de la sisena temporada, el 26 de juny, la web de planificació de reserves de viatges TripAdvisor ha realitzat una comparativa de xifres de trànsit per analitzar la popularitat dels llocs de rodatge a tot el món entre els viatgers de la web. I l'anàlisi presenta una xifra aclaparadora: set localitats i llocs espanyols han experimentat un augment considerable de trànsit des de l'any passat (quan es va emetre la cinquena temporada), amb una mitjana del 125%.

El castell de Zafra , a Guadalajara, ha augmentat en un 488% les visites en una popular web de planificació de viatges

Campillo de Dueñas (Guadalajara) ha sigut la població espanyola que més increment d'interès ha experimentat, amb un 291% més de visites a TripAdvisor respecte de l'any passat. El castell de Zafra, pròxim a la població (on es van gravar les imatges de la Torre de l'Alegria i on Bran Stark recupera la cara del seu pare en un ‘flashback’), ha sigut el lloc d'interès turístic que més expectació ha generat aquesta temporada, amb un augment del 488% en les visites a aquesta web.

En la llista de preferències també figuren el paratge natural de les Bárdenas Reales de Navarra, amb una pujada del 41%. Aquest terreny d'argila i sorra ha acollit el Mar Dothraki aquesta temporada.

ESTRUCTURA MEDIEVAL

Girona se situa a continuació (19%), ja que la seva estructura medieval, d'escalinates, muralles i carrerons, és un marc envejable per a una producció com ‘Joc de trons’. En concret, l'escalinata i la façana de la catedral de Santa Maria han sigut Desembarcament del Rei (capital dels Set Regnes i seu del Tron de Ferro), on es troba el Septo de Baelor.

Almeria, que va rebre la visita de ‘Joc de trons’ en la cinquena temporada, ha registrat un augment del 16%. Aquesta zona, escenari de nombroses pel·lícules, ha sigut pastura dels dothraki, guerrers a cavall comandats per Daenerys, i també ha sigut visitada per un altre dels grans protagonistes de la sèrie, Tyrion Lannister (Peter Dinklage).

Almeria ha sigut i la sexta temporada 

La segueixen en la classificació Sevilla (13%) -l'Alcázar es va convertir als Jardins de l'Aigua en la cinquena entrega- i Tudela (7%), molt pròxima a les Bárdenas Reales.

Comparant aquestes dades amb els d'anys anteriors, s'aprecia també aquest mateix 'efecte crida' de l'univers sorgit de la ‘Cançó de gel i foc’. Així la localitat sevillana d'Osuna (la seva plaça de toros va ser lloc de pas dels famosos dracs de Daenerys) va assistir a l'augment d'un 44% durant l'emissió de la cinquena temporada, i Còrdova, amb el seu bonic pont romà (reproduït també en aquella mateixa temporada com el pont de Volantis), també va incrementar les seves visites a la web (17%) durant aquell mateix període.

ISLÀNDIA I CROÀCIA

Notícies relacionades

Però no només Espanya ha begut d'aquest efecte mediàtic. També Islàndia (localització de la trama de Més Enllà del Mur i del castell de la Guàrdia de la Nit)També Islàndia i Croàcia, un dels destins turístics en auge (allà s'han ubicat Desembarcament del Rei i el castell dels Lannister, entre altres llocs), han despertat l'interès dels viatgers, que poden recórrer els diferents escenaris en rutes creades especialment per a l'ocasió.

Entre aquests paratges destaquen la fortalesa de Klis, a prop de Split (579%), el parc nacional Krka (46%) i Trsteno (18%), al país adriàtic; i Vik (78%), Dimmuborgir (64%), el parc nacional de Vatnajokull (58%) i Myvatn (42%), en terres nòrdiques.