FESTIVAL DE LA CANÇÓ

La generació 'talent show' ocupa Eurovisió 2016

La meitat dels artistes que participen en el certamen han 'nascut' en programes com 'X Factor', 'The voice' o 'Pop idol'

mdeluna33823162 foto jamie lee kriewitz alemanya concursante ale160510122744

mdeluna33823162 foto jamie lee kriewitz  alemanya  concursante ale160510122744
mdeluna33823157 television concursante frances de eurovision  amir160510122713

/

2
Es llegeix en minuts
CARLES SAVALLS / ESTOCOLM

La meitat dels intèrprets que participen aquest any en el Festival d'Eurovisió es van donar a conèixer en programes cercatalents de televisió del tipus 'X Factor', 'The voice' o ''X Factor''The voice'Pop idol. Així, per exemple, a Estocolm competeixen els guanyadors de xous similars que s'han fet a Alemanya, Itàlia, Noruega, Estònia, Croàcia, Albània i Austràlia.

El cas més paradigmàtic és el de l'alemanya Jamie-Lee Kriewitz, que amb només 17 anys va guanyar l'any passat al seu país el programa 'The voice'. Ella soleta ha compost la cançó amb què concursa al festival, 'Ghost', que tracta sobre una relació amorosa en plena agonia. L'artista no passarà inadvertida dissabte, ja que lluirà un modelet 'kawaii' de faldilla curta blau cel, leotards, volants a les espatlles i una diadema feta amb gominoles.

La italiana Francesca Michielin també va guanyar als 17 anys l''X Factor' del seu país, el 2012. Després d'aquell triomf, va arrasar amb el seu primer 'single', i va arribar al número 1 a la llista de vendes de d'Itàlia. Aquest any va llançar el segon àlbum de la seva encara curta carrera musical.

La noruega Agnete encara va començar abans; als 13 anys es va imposar en la versió júnior del 'Melodi Grand Prix', el festival musical més important d'aquest país, creat el 1960, en què el guanyador aconsegueix el dret d'anar a Eurovisió.

Sense haver-los guanyat, l'armènia Iveta Mukuchyan i l'àzeri Samra han participat en un parell d'aquests programes. La primera va passar pel 'Pop idol' del seu país el 2010, després d'estudiar al Conservatori d'Erevan, per provar sort un parell d'anys més tard en la versió alemanya de 'The voice'. I l'àzeri va participar el mateix any, el 2015, en les versions locals de 'The voice' de Turquia i l'Azerbaidjan.

El solista de Xipre, François Micheletto, va ser eliminat de l'edició francesa de 'The voice' un mes abans d'Eurovisió.

Notícies relacionades

El francès Amir Haddad és un altre cas a destacar: vivia a Israel, on la seva família es va instal·lar quan ell tenia 8 anys. Es va donar a conèixer al 'Pop idol' local el 2006, on no va arribar lluny. Es va resignar a formar-se com a dentista mentre preparava el seu primer disc, aprofitant la tirada del programa, fins que se'n va atipar i va marxar a França, on havia nascut, per entrar a 'The voice' el 2014. Va acabar tercer, però la seva popularitat va començar a créixer com l'espuma fins al punt que avui segueix segon en les apostes de pagament del festival amb la seva cançó 'J'ai cherché', que ha compost amb dos amics. Precisament ahir va presentar la versió en espanyol.

I l'australiana Dami Im és una autèntica estrella al seu país després de guanyar l''X Factor' local. Allò va ser suficient perquè deixés d'autofinançar-se la carrera. Comptava amb un disc al mercat, com a artista independent, però el pas pel programa li va suposar el fitxatge immediat per Sony, amb qui va començar 'ipso facto' a preparar el seu nou àlbum.