polèmica

Un acadèmic de la RAE diu que és un "disbarat" que Espanya canti en anglès a Eurovisió

Barei, la representant de TVE, va descartar introduir el castellà en la peça, 'Say yay!'

barei2

barei2

2
Es llegeix en minuts

L'acadèmic de la Real Academia Española (RAE) José María Merino va qualificar aquest dimarts, 2 de febrer, de "disbarat" que la cançó que representarà Espanya en el pròxim Festival d'Eurovisió 2016, 'Say yay', sigui en llengua anglesa en comptes d'espanyol.

"Sembla que hi ha molts espanyols que consideren que la llengua més apropiada per representar-nos a l'exterior és l'anglès. A mi, personalment, em sembla un disbarat", ha subratllat Merino, amb motiu de l'elecció recent del tema musical que representarà Espanya en el certamen, que és, a més, el primer íntegrament en anglès.

En aquest sentit, l'acadèmic de la llengua ha manifestat que si Espanya fos un país "amb una llengua petita" que necessités comunicar-se en un idioma majoritari "ho entendria".

500 MILIONS DE PERSONES

"Però és que nosaltres tenim una llengua que parlen 500 milions de persones al món. Jo no ho puc entendre", ha insistit.

Així mateix, Merino ha defensat que "un organisme públic com RTVE hauria de tenir un codi segons el qual, no dic jurídicament sinó moralment i culturalment, en aquest tipus de presències a l'exterior no fer servir una llengua que no fos espanyola".

"La llengua majoritària parlada a toto el món és aquesta", ha sentenciat.

Per la seva banda, la representant d'Espanya per anar a la 61a edició del Festival d'Eurovisió que se celebrarà a Estocolm (Suècia) entre els dies 10 i 14 de maig, Bareiha descartat introduir l'espanyol en la cançó 'Say yay', un tema que interpretarà íntegrament en anglès, com va fer en el programa especial 'Objetivo Eurovisión'.

CAP PRECEDENT

"És la primera vegada que anem a Eurovisió amb una cançó íntegrament en anglès. Som-hi, doncs", ha afirmat la directora d'Entreteniment de TVE, Toñi Prieto, en la roda de premsa de presentació de Barei, la candidata d'Espanya a guanyar en el festival.

A més, ha explicat que quan es va plantejar l'elecció del representant es van voler donar "totes les opcions", perquè la gent, el públic i els jutges votessin amb amplitud i, sobretot, amb seguretat".

No obstant, el mes de gener passat TVE va suggerir a tres dels sis candidats a representar Espanya en el Festival d'Eurovisió 2016 que introduïssin algun passatge en espanyol en les cançons realitzades íntegrament en anglès.

Els candidats eren la mateixa Barei, Electric Nana i Xuso Jones.

Notícies relacionades

Respecte a aquesta qüestió, fonts de l'ens públic han aclarit que en cap cas es tractava d'una imposició que TVE fes als artistes, sinó d'un suggeriment. Així, han precisat que hi havia sis magnífiques cançons presentades, tres en espanyol i tres en anglès.