DOCUMENTAL DE PRODUCCIÓ PRÒPIA

Els que denuncien els corruptes, a 'Sense ficció'

L'espai de TV-3 segueix el cas de Stéphanie Gibaud contra la banca UBS

2
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN / BARCELONA

Hi ha qui des de l'òrbita del secretisme militar els anomena desertors, com li passa a Edward Snowden, quan són herois. En la vida quotidiana també hi ha qui denuncia allò que no està bé a l'Administració que els governa o a l'empresa on treballa. Són ciutadans anònims que alerten d'aquestes irregularitats i que, en comptes de ser recompensats, solen patir represàlies per fer-ho. TV-3 els converteix en protagonistes del documental d'avui a l'espai Sense ficció (22.00).

Es tracta d'Alertadors contra la corrupció,  reportatge de Montserrat Besses i Pere López que «segueix diverses persones que van decidir trencar el silenci i com els afecta en la seva vida quotidiana», va explicar ahir Joan Salvat, director del Sense ficció, en la presentació del treball al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Salvat va destacar «l'aposta d'una tele pública, com és el cas de Televisió de Catalunya, per oferir aquesta classe de documentals en horari de màxima audiència». Dimarts, a continuació d'Alertadors..., TV-3 emet un segon documental, El visionari, sobre el polèmic consultor Martin Armstrong». Salvat va recordar també la necessitat de la col·laboració amb altres mitjans de comunicació europeus per coproduir aquest tipus de treballs periodístics d'investigació, llargs i cars.

Besses va destacar un «patró comú» en els alertadors: «Donen l'alerta i comencen una batalla desigual. Es fiquen a la boca del llop i pateixen l'assetjament d'aquells a qui han denunciat. Per això, és cada vegada més necessari un estatut que, des del punt de vista humà, els protegeixi del calvari personal que pateixen».

Una d'aquestes persones, la que serveix de fil conductor del reportatge, és Stéphanie Gibaud, excap de màrqueting i relacions públiques d'UBS (Unió de Bancs Suïssos) a París. La seva denúncia i la de Nicolas Forissier, un auditor intern d'aquesta entitat, va posar en la picota la UBS.

Notícies relacionades

RELACIONS / Aquesta executiva, ara a l'atur, va ser ahir a la presentació d'Alertadors..., juntament amb altres testimonis que apareixen en el documental: Joan Llinares, exdirector del Palau de la Música i actual gerent de recursos de l'Ajuntament de Barcelona; Itziar González, l'exregidora que va denunciar irregularitats en el cas de l'hotel del Palau; l'activista de Xnet Simona Levi;  el tècnic d'Hisenda Miguel Ángel Mayo i l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, que va presidir la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya sobre frau i evasió fiscal.

Gibaud va deixar anar una frase demolidora, aplicable a diversos escàndols que encara inunden el nostre país: «No es podrà solucionar res mentre segueixi existint la incestuosa relació que hi ha entre el món de la política i el de les finances».