Entrevista a 'El objetivo' d'Ana Pastor

Zaida Cantera: "Em van amenaçar quan s'estava gravant 'Salvados'"

"Si s'emet, la teva expulsió es tramitarà amb molta més rapidesa", li van dir a l'exmilitar que va denunciar assetjament sexual d'un superior

2
Es llegeix en minuts

La comandanta en retir Zaida Cantera ha parlat per primera vegada a 'El objetivo' d'Ana Pastor després de la gravació de 'Salvados' i ha explicat que durant el rodatge del programa de Jordi Évole la van amenaçar amb la seva expulsió de l'Exèrcit. "Al sortir de la meva unitat, un home de paisà em pregunta: '¿Quan s'emet el programa? Si s'emet, la teva expulsió es tramitarà amb molta més rapidesa'."

Cantera ha explicat que fins ara no ha pogut parlar perquè sent militar en actiu encara estava sota la jurisdicció de l'Exèrcit i el Codi Penal Militar, que castiga amb la presó qui fa crítiques públicament.

Durant l'entrevista d'aquest diumenge, ha assenyalat que aquests dies està "com en una muntanya russa. Un dia em donen la llibertat i hores més tard s'admet la denúncia del meu assetjador".

DENÚNCIA DE L'ASSETJADOR

El coronel Lezcano-Mújica, condemnat per assetjar sexualment Zaida Cantera, ha denunciat a la seva víctima per insultar-lo al programa 'Salvados'. "Jo no tinc notificació oficial de la denúncia", ha assenyalat Cantera. "Jo me n'he assabentat pels mitjans de comunicació. Això no és estrany. He intentat saber el motiu d'aquesta denúncia i la justícia militar i el ministre m'han contestat per escrit que no sóc part interessada."

La comandanta en retir ha insistit que "això és el cas d'una determinada persona. No tots els militars són iguals. Però la institució permet que una vegada que existeix aquest assetjament no es protegeixi la víctima".

Cantera ha qüestionat la pena i s'ha preguntat, sobre la sentència que condemna al seu acosador a menys de tres anys, lo que suposaria l'expulsió de l'Exèrcit "¿Le han condemnat a 2 i anys i 10 mesos perquè el pobret no perdi l'uniforme?"

AGRAÏMENT

Zaida Cantera ha mostrat agraïment a tots els companys que han donat la cara i s'han jugat la carrera testificant a favor d'ella i denunciant el comportament de Lezcano-Mújica davant el tribunal. "Si jo no estic a la presó en aquest moment, és perquè molts companys creUen en una institució neta, honrada de valors ètics i morals que val la pena defensar", ha explicat.

La convidada d'Ana Pastor ha admès la importància dels testimonis: "Jo el judici no el guanyo per mi, el guanyo per una sèrie de testimonis, de tinent coronel cap avall, que recorden tot el que va passar, que van donar la cara, que van dir la veritat. Aquesta és la generalitat de les Forces Armades" i enfront seu hi ha persones en estaments "que prefereixen perpetuar el seu 'status quo', a posar de manifest que aquestes coses estan passant."

QUERELLA DESESTIMADA

Cantera ha explicat que després de la sentència del Tribunal Suprem que li donava la raó, va presentar querella contra els comandaments que no van fer res per ajudar-la quan denunciava els fets. No obstant, aquesta querella va ser desestimada. "El meu marit va parlar amb el fiscal i aquest li va dir: ¿Com s'us acut ficar el general en la querella?", ha revelat Cantera.

Notícies relacionades

El coronel Lezcano-Mújica, que es reincorporarà pròximament al seu lloc, ha denunciat Zaida Cantera per insults i sobre la seva sortida de presó. Cantera ha afirmat: "Ningú em va dir que estava en llibertat condicional. El ministeri diu que complia el requisit d'haver mostrat penediment".

UN ALTRE CAS

Posteriorment, en l'especial de 'El objetivo' sobre l'Exèrcit, la diputada d'UPD Irene Lozano ha revelat que ha preguntat al Congrés al ministre de Defensa, Pedro Morenés, pel cas d'una altra militar que va denunciar un intent de violació per part d'un superior i a qui suposadament se li hauria donat un tracte vexatori.