APUNTS SOBRE LA SEVA HISTÒRIA

De Massiel a Conchita Wurst

Alemanya, Azerbaidjan, Suècia, Dinamarca i Àustria són els guanyadors d'aquesta dècada

2
Es llegeix en minuts
CARLES SAVALLS / VIENA

El Festival d'Eurovisió va començar el seu camí el 1956. La suïssa Lys Asia, amb ‘Refrain’, va ser la primera guanyadora en aquell primer certamen. Espanya, o més ben dit RTVE, no va debutar fins al 1961, amb Conchita Bautista i l'optimista cançó 'Qué bueno, qué bueno', i en aquella mateixa dècada ja va aconseguir els seus dos primers i únics triomfs: el 1968, amb Massiel i la seva minifaldilla i l'encomanadissa 'La, la, la', i el 1969, amb Salomé i el seu ‘Vivo cantando’. Aquesta última, no obstant, va haver de compartir títol amb Holanda, el Regne Unit i França.

El primer gran moment històric del certamen va venir, però, amb el triomf del grup suec Abba el 1974, que va interpretar el ja famós himne ‘Waterloo’ en el festival celebrat a Brighton, al Regne Unit. Quan va caure el mur de Berlín, van debutar en el certamen els països de l'Est, que per a molts europeus eren fins llavors uns verdaders desconeguts. Entre aquests, han aconseguit el triomf en diferents edicions Estònia, Letònia, Rússia, Ucraïna Sèrbia.

El debut d'Austràlia

En aquesta edició debuta Austràlia com a país convidat, a causa de la gran afició que hi ha pel festival al país dels antípodes, que mostra també veneració per Abba. També hi va participar Andorra fa sis anys (entre el 2004 i el 2006), fet que va suposar la primera, i l'última, irrupció del català en aquest xou europeu on impera l'anglès.

Des de l'any 2004 s'ha imposat el sistema de semifinals, de manera que els països van caient i només alguns arriben a la gran final, que per al país amfitrió serveix com a finestra al món per donar a conèixer la seva capacitat organitzativa i que competeix per passar a la història per l'espectacularitat de la posada en escena.

L'actual festival no té res a veure amb el primer, celebrat el 1956 en un petit teatre de Lugano, Suïssa, al Kursaal, quan ben pocs milers de cases tenien televisió. Aquest any hi participen 40 països, però el concurs s'emetrà en 44, i es preveu que el vegin un total de 200 milions de teleespectadors. Davant ells, Edurne defensarà el seu 'Amanecer'. Impressiona.

Els últims guanyadors

En les últimes edicions han obtingut el triomf Alemanya, l'Azebaidjan, Suècia, Dinamarca i Àustria. Aquest any, dos d'ells, Azerbaidjan i Suècia parteixen com a favorits. ¿Repetiran victòria en un espai de temps tan curt? 

2010. Alemanya.Lena, amb la cançó ‘Satellite’.

2011 Azerbaidjan, Elle & Niki, amb'Running scared'.

2012 Suècia. Loreen i la seva ‘Euphoria’.

Notícies relacionades

2013 Dinamarca. Emmelie de Forest, amb ‘Teardrops’.

2014 Àustria. Conchita Wurst i el seu ‘Rise like a Phoenix’.