festival de la cançó

Eurovisió: Rússia i Estònia dominen la primera semifinal

El grup de discapacitats de Finlàndia no es classifica per a la final de dissabte

La russa Polina Gagarina, a la primera semifinal d’Eurovisió.

La russa Polina Gagarina, a la primera semifinal d’Eurovisió. / AFP / DIETER NAGL

2
Es llegeix en minuts

Eurovisió ja compta amb els primers finalistes per a aquest dissabte, a més dels 'cinc grans' (Alemanya, França, Itàlia, Espanya i el Regne Unit), l'amfitrió Àustria i el convidat Austràlia.

La primera semifinal del 60è festival d'Eurovisió, celebrada ahir a la nit a Viena, va acabar amb la sorprenent eliminació del grup finlandès de punk PKN, format per discapacitats, encara que amb l'esperada classificació d'altres favorits com Rússia i Estònia.

L'estrella russa Polina Gagarina va tenir sens dubte l'actuació més vistosa i espectacular de la nit, i es va classificar sense problemes amb la cançó 'A million voices'.

NO HI VA HAVER ESBRONCADES

A diferència de l'any passat a Copenhaguen, la representant russa en aquest festival no va ser escridassada pel públic per la crisi d'Ucraïna.

També es van classificar sense problemes el duo estonià format per Elina Born Stig Rästa, amb 'Goodby to yesterday', i el belga Loic Nottet, amb 'Rhythm inside', tots dos entre els primers 12 favorits en les quinieles.

Això sí, els grans absents a la final de dissabte seran els finlandesos del grup punk Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN), format per quatre músics amb discapacitat intel·lectual.

LA CANÇÓ MÉS CURTA

Els escandinaus, amb 'Aina mun pitää', la cançó més curta de la història del festival, de només 1,40 minuts, estaven entre els primers sis favorits a les cases d'apostes.

D'altra banda, s'han classificat per a la final l'albanesa Elhaida Dani, amb 'I'm alive', la grega Maria Elena Eyriakou, amb 'One last breath', i l'hongaresa Boogie, amb 'Ears for nothing'.

També ho ha aconseguit el grup armeni Genealogy, format per sis cantants d'origen armeni de cinc continents, amb 'Face the shadow', una cançó que fa al·lusió al genocidi armeni a l'Imperi otomà, que commemora el seu centenari aquest any.

Així mateix, ha superat el tall l'opulenta i explosiva sèrbia Bojana Stamenov, amb 'Beauty never lies', i el grup romanès Voltaj, amb la seva cançó 'De la capat' que relata el destí de milions de nens que creixen a Romania sense els seus pares que emigren a altres països per treballar.

La georgiana Nina Sublatti tampoc ha defraudat les expectatives i ha entrat a la final.

Allà, a part dels 10 classificats d'ahir, s'enfrontaran els 10 guanyadors de la segona semifinal de dijous, els 'cinc grans' (Alemanya, França, Itàlia, Espanya i el Regne Unit), l'amfitrió Àustria i el convidat Austràlia.

ELS QUE NO HAN PASSAT

Notícies relacionades

N'han quedat fora, a part de Finlàndia, també Bielorússia, Dinamarca, Moldàvia, així com Holanda i Macedònia.

Dijous que ve se celebra la segona semifinal, que retransmet La 2 a les 21.00 hores, en què apareixerà el gran favorit segons tots els pronòstics, el suec Mans Zelmerlow, però també l'azerbaidjanès Elnur Huseynov, setè a les quinieles.