PROGRAMACIÓ

La 2 fa sortir els colors avui a la Gran Guerra

La cadena estrena la sèrie documental 'Apocalipsis. La primera guerra mundial'

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El mes de setembre passat, el canal de pagament National Geographic Channel va estrenar Apocalipsis. La primera guerra mundial, macrosèrie documental que recordava el centenari de l'inici de la Gran Guerra. A penes tres mesos després, La 2 recupera des d'avui (22.00 hores) aquesta ambiciosa producció en obert.

Apocalipsis... ha utilitzat unes 500 hores de filmacions de la contesa, i moltes d'elles mai s'havien vist abans, perquè estaven oblidades en arxius de diferents països. Però amb motiu del centenari de la confrontació, els països que hi van estar involucrats s'han molestat a recuperar material que estava arraconat i gairebé oblidat. Cal assenyalar, però, que solament un país, Turquia, va negar el permís per fer qualsevol tipus d'investigació, pel secret oficial que segueix encobrint el genocidi d'Armènia. El resultat són cinc episodis, amb títols tan descriptius com Furia, Miedo, Infierno, Rabia i Liberación.

Per realitzar aquesta producció -que es va allargar més de dos anys i mig- es van haver de restaurar imatges -totes les pel·lícules van ser minuciosament acolorides-, i també es va haver d'afegir el so. I, a partir d'aquest material audiovisual completament restaurat, es va escriure el guió i els comentaris que acompanyen la imatge. I d'aquesta manera, el fil narratiu d'aquells quatre anys de guerra discorre pels camps de batalla, els despatxos de militars i governants d'imperis en vies d'extinció, on es feien i desfeien aliances, per intentar explicar què va ser el que va portar el món a aquella apocalipsi i com es va desenvolupar.

LA CARA MÉS AMARGA

Notícies relacionades

La sèrie s'ha proposat mostrar també la cara més amarga de les guerres: el patiment dels soldats, arrecerats en trinxeres construïdes en el gel, o infestades de rates, i la misèria dels civils aterrits, atrapats entre tropes enemigues, tractant de sobreviure amb mil privacions.

Els productors d'aquesta gran obra, professionals especialitzats en arxius històrics, ja van elaborar una sèrie similar -recopilació, restauració i acoloriment de totes les imatges- de gran èxit centrada en la segona guerra mundial, i que fins ara ja han vist més de 300 milions de persones.