FENOMEN MEDIÀTIC

El 23-F d'Évole, ara a Xplora

El canal reemet el polèmic fals documental 'Operación Palace'

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

més de cinc milions de teleespectadors van seguir diumenge passat l'especial de Jordi Évole Operación Palace. Però moltes més persones es van quedar amb les ganes de veure aquest fals documental sobre el 23-F que va provocar un autèntic tsunami a les xarxes socials i un intens debat a les ràdios i a la premsa. Per a tots aquells que es van perdre la controvertida producció, el canal Xplora recupera aquesta nit (22.00 hores) aquest treball amb el qual el periodista català va experimentar amb les possibilitats que ofereix la televisió per crear una falsa realitat.

Operación Palace és un exemple d'un gènere que es coneix com

mockumentary o fals documental, fórmula popular en el món anglosaxó, encara que a Espanya també hi ha interessants precedents, com la sèrie de TVE  Págines ocultas de la historia (1995-97), una idea de Juan Bas i Fernando Marías que va presentar el periodista Felipe Mellizo. Això sí, aquest espai pioner no va tenir l'èxit  d'audiència que va aconseguir el fake d'Évole: 5.229.000 espectadors de mitjana, que l'han convertit en l'emissió no esportiva més vista en la història de La Sexta.

Operación Palace, Jordi Évole trama una història sobre el que hauria pogut ser el 23-F utilitzant de punt de partida l'Oscar que el 1982 va rebre el cineasta José Luis Garci per la pel·lícula Volver a empezar, molt criticada a Espanya però guardonada als EUA com la millor cinta de parla no anglesa.

El documental explica la raó d'a-

Notícies relacionades

quest èxit internacional del film, i d'aquí sorgeix la idea d'Operación Palace: els grups polítics que en aquell moment intenten establir les bases de la democràcia espanyola, davant la fragilitat del sistema i l'ambient convuls que es viu, decideixen ordir un pla per falsejar un cop d'Estat pel temor que se'n pugui produir un de veritat. Li diuen Operación Palace i el director d'escena és José Luis Garci.

PERSONATGES AMB CREDIBILITAT // Per sostenir la sensació de realisme i credibilitat, un dels trets distintius del fals documental, el treball compta amb el testimoni de persones que van viure en primera persona el cop d'Estat i que han estat molt vinculades a aquest fet històric: periodistes (Iñaki Gabilondo, Luis María Anson, Fernando Ónega), polítics (Felipe Alcaraz, Joseba Azkárraga, Federico Mayor Zaragoza, Joaquín Leguina, Jorge Verstrynge i Iñaki Anasagasti), historiadors (Andreu Mayayo) i, és clar, el mateix José Luis Garci.