tu i jo som tres
La rosa de Ferran Adrià
Permeteu-me que en aquest últim apunt de la temporada conculqui les regles del periodisme clàssic (seguir el que segueix massivament la societat) i en lloc de parlar, de comentar, d'intentar analitzar, el que la immensa majoria consumeix quan encén el televisor, em desviï avui cap al que és minoritari. Per exemple aquestesConversaciones secretasque ha inaugurat l'escriptorJuan José Millása Canal+, i de les quals ja ens n'ha ofert dues entregues. La primera, al niu barroc, bigarrat, dens i sarcàstic deJoaquín Sabinaimmers en la seva pròpia melodia existencial, i la segona, fa amb prou feines 72 hores, en la salsa gastronòmica i vital deFerran Adrià. Aturem-nos en la jornada ambAdrià, criatura extraordinària que avui deu paladejar un agredolç sabor: el de la data emblemàtica del tancament, el final, d'El Bulli, entès com la catedral dels restaurants. ¡Ah! No és fàcil entrevistarAdrià. Com tots els genis, parla cap endins.Millásli va poder extreure, no obstant, instants lluminosos, com l'evocació, el respecte queAdrià sent pel qui va ser gran xef del Chantecler, el restaurant de l'Hotel Negresco de Cannes,Jacques Maximin, autor d'una sentència que sempre repeteixAdrià amb gran devoció:«La creativitat és no copiar». O aquell altre instant, nocturn, després queMillás hagués degustat els 41 plats del menú d'El Bulli, i quedés en situació d'admiració total, completament impressionat («Això no s'assembla a res, ¡a res!»deia, meravellat), i en aquest trànsit de digestió metafísica, molt més enllà de la gastronomia, li va preguntar com havia aconseguit que en un dels plats degustats, el de la rosa amb caldo de carxofa, l'olfacte i el gust quedessin miraculosament acoblats, encaixats, és a dir,«¡la rosa té un gust exactament com l'olor que fa!, i jo mai no havia menjat roses abans». IAdriàel mirava amb tendresa i li explicava que aquella rosa que s'havia menjat l'hi va proporcionar un virtuós cultivador de l'Equador, l'únic que ha aconseguit crear roses comestibles en tot el globus terraqüi.
¡Ah!, quin instant tan maco i transcendent el de la rosa que es va menjarMillás. En certa manera podria semblar queAdrià és un xef que ha nascut amb una rosa al cul, enorme i colossal. Però els que recordem la seva època de rentaplats a l'Hotel Playafels fa temps que sabem que la seva rosa particular va florir gràcies a una sensacional confluència de bogeria, geni, estudi i treball.
- Entrevista Carla Simón: «La meva mare va deixar l’heroïna i em va tenir a mi, tot i que després va arribar la putada de la sida»
- Restauració Tanquen una desena de bars i restaurants de la Costa Brava després del suïcidi del propietari
- Accident a Portugal Almenys 15 morts i 18 ferits al descarrilar un funicular a Lisboa
- Un crim sense resoldre 24 anys desprén L’ADN del jersei d’Helena Jubany obre la porta a un judici
- Tornada a l’ESCOLA Un de cada tres alumnes catalans necessita una atenció educativa especial
- Aerolínies Barcelona és la connexió més afectada per la retallada de 36 rutes de Ryanair
- CCOO Lledoners denuncia l'agressió sexual d'un intern a una treballadora del centre
- Jornades polèmiques Un exmagistrat del Suprem es burla de les persones trans en un acte de Vox al Congrés: «Em dic Francisca Javiera i soc dona»
- Abans de l'amnistia L’advocat general de la UE proposa rebutjar el recurs de Puigdemont sobre la seva immunitat
- Crisi habitacional El ‘boom’ de lloguer d’habitacions a Barcelona multiplica les «pràctiques abusives», alerten els administradors