INFORME DE LA DEFENSORA DE L'ESPECTADOR

Gairebé un terç de les queixes sobre menors que rep TVE es refereixen a la "violència" de sèries de Clan

Les més criticades pels teleespectadors són 'Gormitis', 'Batman' i 'Bob Esponja', amb tres reclamacions cada una

Imatge de la sèrie animada ’Bob Esponja’, que s’emet al canal infantil Clan.

Imatge de la sèrie animada ’Bob Esponja’, que s’emet al canal infantil Clan. / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / Madrid

Gairebé un terç de lesqueixes d'espectadors rebudes perTVE sobremenors durant el primer trimestre del 2011 tenien a veure ambescenes de "violència" incloses en algunes de lessèries que emet elcanal infantil Clan, segons l'últim informe sobre menors de laDefensora de l'Espectador, l'Oient i l'Internauta de RTVE.

Així, de les 49 queixes relatives a menors rebudes en aquest període pel departament que dirigeixElena Sánchez, 14 estan orientades a la presència de "violència" en algunes sèries de Clan. Concretament, les sèries que més queixes van rebre per incloure escenes de violència van ser elsGormitis,Batman iBob Esponja,Bob Esponjaamb tres queixes cada una.

En el seu informe, la defensora de l'espectador comprèn que els espectadors "demanen continguts que ofereixin una absolutaseguretat per als seusfills" i mostra el seucompromís de mantenir-se alerta "sobre la presència deviolència en elscontinguts de Clan", encara que assenyala que les queixes rebudes "són apreciacions moltgenèriques" que no permeten arribar a un conclusió.

Així, per exemple, en les queixes rebudes per la defensora de l'espectador s'afirma que els Gormitis "inciten a labaralla i a lalluita"; la sèrieCodi Lyokoés un "excés de violència";Batman és "violent; i aBob Esponja "hi ha crits i violència".

"Un observador poc atent pot qualificar els dibuixos de violents"

Com a explicació a aquestes queixes, la defensora de l'espectador especula que "l'acció, elritme iaventures" que les caracteritzen poden portar un "observador poc atent" o no acostumat a veure dibuixos animats moderns a "interpretar i qualificar de violència" coses que en realitat no ho són "sense tenir en compte una visió de conjunt del contingut, el seu relat complet i l'escenari en què es desenvolupa".

Sánchez subratlla que s'han de "col·locar els potencials efectes negatius dels continguts televisius en el seu lloc just", i aclareix que els especialistes conclouen que els efectes "perversos" de veure la televisió tenen més que veure amb el temps que es passa davant de la pantalla, la manera com es consumeix (sol o acompanyat) i un excés de continguts de ficció defantasia aliè a la vida quotidiana, que poden no servir als nens en el seu procés d'aprenentatge i crear-se referències "pocrealistes" sobre el món.

Per la seva part, consultats per la defensora de l'espectador, els responsables de Clan assenyalen sobre sèries com elsGormitisque aquest tipus d'emissions contenen elements d'acció i d'aventura, però "això no vol dir que incitin en cap moment a la violència". Pel que fa aBob Esponja,ladirectora de Clan,Helga Pérez, assenyala que l'actitud del "bo" en aquesta sèrie sempre surt premiada davant la del dolent.

Queixes sobre pel·lícules emeses 

Per un altre costat, durant el primer trimestre del 2001, la defensora de l'espectador va rebre nou queixes sobre l'emissió de quatrepel·lícules suposadament no aptes per a menors, encara que, segons assenyala Sánchez, en els quatre casos la seva emissió s'ajustava a la qualificació delMinisteri de Cultura i "estava clarament senyalitzada i ajustada a l'horari d'especial protecció".

Notícies relacionades

Sobre aquestes queixes, la defensora reflexiona que, amb l'arribada de laTDT i la fragmentació d'audiències, s'ha fet per part de les cadenes de televisió "un moviment pendular, del nivell col·lectiu (consum massiu i grupal) a l'individual (consum segmentat d'individus davant les pantalles), que està deixant pel camí una reflexió sobre el paper dels mitjans en el procés de construcció social".

Així, recomana als encarregats de la programació de TVE "innovar" a la TDT, però "sense oblidar que l'audiència és un conjunt d'individus socials que necessiten compartir i aprendre els uns dels altres". "No podem perdre el capital intangible que significa la confiança dels pares en el nostre servei públic", assenyala la defensora.