fi d'emissió

Les cabres del Níger

La presentadora Pepa Bueno, al ’Telediario 2’ de TVE.

La presentadora Pepa Bueno, al ’Telediario 2’ de TVE.

2
Es llegeix en minuts
Nacho Para
Nacho Para

Periodista

ver +

Veient dilluns el Telediario 2 de Pepa Bueno, hi va haver una notícia en el sumari que em va interessar més que les altres. Textualment, la presentadora va dir: «Parlarem d'un projecte nadalenc molt especial. Són cabres que algunes agències humanitàries han fet arribar a famílies molt pobres de la regió del Sahel, al Níger, on pateixen els estralls de la sequera. Les cabres, que ja els les van entregar fa temps, els estan permetent no només passar un Nadal menys dur, sinó que, al contrari del que aquí podríem pensar, els permeten canviar de vida».

El problema va ser que la notícia no va tornar a aparèixer, no va ser desenvolupada, va morir en el mateix sumari. Deliberadament o no, es va quedar en no res. Va ser frustrant arribar al final del TD, després d'haver-me empassat molts minuts d'estampes nevades a Nova York, vagues futbolístiques, pactes antitransfuguisme i loteries judicials de Carles Fabra, per finalment quedar-me sense saber quines agències humanitàries han fet això, quantes cabres hi han enviat, a quin lloc exacte, com s'hi pot col·laborar, com poden canviar de vida amb només una cabra… També em va quedar la intriga de saber a què es referia la presentadora quan va dir que aquestes cabres estan permetent als nigerians passar un Nadal menys dur, quan Níger és un país musulmà que no ho celebra.

Notícies relacionades

Feia la impressió que havien ficat amb calçador una notícia benintencionada pel fet de ser Nadal, però sense verdader convenciment del que volien explicar. De les cabres ens vam quedar sense saber-ne gaire, tot just 30 segons d'informació incompleta i mal redactada, mentre que els informatius, en general, fa dies que ens expliquen fil per randa fins a límits irritants els menús de Nadal, incloses les calories de cada plat.

D'assumptes com la fam del Ní­ger les televisions solen ocupar-se'n per vacances, quan escassegen les notícies. Buscant a la web de RTVE, vaig trobar ahir una notícia que deia així: «Ana Pastor, de Los desayunos de TVE, ens comenta alguna de les seves notícies preferides del mes de juny del 2010 per al nostre especial Cap d'Any». I en un vídeo apareixia ella dient: «Trio una declaració de guerra, que podria ser del juny però que lamentablement pot ser de qualsevol mes de l'any. Trio la fam, i escullo el Níger, un país que conec i que podria ser l'infern. El sud sempre ha de ser una referència per als periodistes».