fi d'emissió

AENA patrocina aquest alliberament

Roque Pascual saluda, dilluns,a l’aeroport del Prat.

Roque Pascual saluda, dilluns,a l’aeroport del Prat.

1
Es llegeix en minuts
Nacho Para
Nacho Para

Periodista

ver +

Han estat dies de segrestos i alliberaments. Ahir, a la roda premsa d'Albert VilaltaiRoque Pascual, cridava poderosament l'atenció el doble panell que van col·locar darrere seu: «AENA. Aeroport de Barcelona. Govern d'Espanya». Mai AENA havia estat tan present a la nostra vida. Primer, pel conflicte amb els controladors. Ara,patrocinantl'alliberament d'un segrest d'Al-Qaida. En unes hores, els segrestats han passat de les profunditats del desert de Mali, nou mesos de vida adusta, al polit escenari occidental, on tot es rendibilitza.

Mentre els captors recompten els euros del rescat a la seva haima, el Govern treu pit. I n'hi ha per a això i per a molt més. Els nostres serveis d'intel·ligència han estat intel·ligents, no com els deNicolas Sarkozy, que van recomanar aquell atac desbocat que va acabar en desastre per a l'ostatge francès. O els filipins, que ahir van deixar cosit a trets el segrestador d'un autobús a Manila

–totes les televisions el van mostrar mort i penjat de la porta de l'autobús– però van acabar amb les vides de vuit turistes hongkonguesos.

Per ara reina la prudència al PP

–no com en el segrest de l'Alakrana–,

però tot arribarà. Encara que si els alliberats estan agraïts –«ens sentim molt orgullosos del nostre Govern», va dirVilalta–, resultarà curiós veure què es treuen aquesta vegada del barret de copa a Gènova.

Notícies relacionades

Parlant de l'Alakrana, la ministra de Defensa va rebre diumenge la fragataVictoria, quan tornava de la seva missió contra això que anomenen pirateria a les aigües de Somàlia.Carme Chacónva tenir una relliscada al demanar lleis més dures per«ajusticiar»els pirates. Home, «ajusticiar» és aplicar la pena de mort i el que la ministra volia dir era «enjudiciar» o «jutjar», que són les paraules que van posar en boca seva les benintencionades agències internacionals de notícies.

Als informatius de TVE, no obstant, no els va semblar malament la idea literal, i a l'entradeta de la notícia, la presentadora,Ana Roldán, va dir:«La ministra de Defensa ha anunciat que reclamarà a la Unió Europea que els pirates siguin ajusticiats a la zona». Les deficiències del llenguatge polític es colen en el llenguatge periodístic. És una vella història. El problema és que en aquesta nova Europa que calla davant les massives deportacions de gitanos a França, sents la paraula «ajusticiar» i et penses que algun líder ho pot pensar de debò.