a la tele

'La noche temática' repassa la vida i l'obra de Dalí

Dos documentals radiografien el llegat artístic del pintor català

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Pintor genial i home peculiar, Salvador Dalí va ser un dels protagonistes fonamentals de la història de l'art del segle XX.La noche temáticade La 2 ofereix avui, sota el títol deDalí, el genio y sus sombras, dos documentals en què s'analitzen diversos aspectes de l'obra i la vida, totes dues polèmiques, de l'artista de Cadaqués.

Dalí, la persistencia de la memoria, la primera de les peces que s'emeten, és una producció de la mateixa TVE i la cadena francoalemanya ART, escrita, dirigida i realitzada per Ana Martínez. En els seus 74 minuts de durada mostra la seva trajectòria humana i artística des que de petit --havia nascut el 1904-- va començar a mostrar la seva extraordinària disposició per a la pintura. El documental analitza les relacions de Dalí amb Federico García Lorca, amb qui segons alguns biògrafs va mantenir una confusa història amorosa, i amb Luis Buñuel, de qui va passar de ser íntim amic a íntim enemic.

Aquest treball estudia igualment l'obra literària del pintor, revaloritzada en els últims anys, la complexa relació amb Gala i les seves incursions en el cine. ADalí, la persistencia de la memoriahi participen figures de la cultura i de l'art que van tenir relació amb el protagonista en diverses etapes de la seva vida. Entre elles figuren Antonio Pitxot, pintor i director del Teatre Museu Dalí; Albert Boadella, director i autor teatral; Georgina Berini, restauradora de la Fundació Gala-Salvador Dalí, i el professor de Literatura i Història del Cine Agustín Sánchez Vidal. Ana Martínez també ha incorporat la veu i la figura de Dalí, que apareix en imatges d'arxiu.

Notícies relacionades

La verdadera historia de los falsos Dalí, escrita i dirigida per Miguel Ángel Nieto i produïda per TVE i ART, aborda el tema concret dels milers de litografies falses atribuïdes a l'artista empordanès.

El documental investiga el gran negoci que es va fer amb els fulls de paper en blanc --almenys 400.000-- que va firmar Dalí, entre el 1960 i els 1980, que els seus secretaris van vendre a diversos editors gràfics de tot el món i en què es van imprimir gravats i litografies no sempre originals del pintor.