Secció recomanada per

Terratrèmol tecnològic

Investigadors d’OpenAI van advertir d’un gran avanç en intel·ligència artificial abans de l’acomiadament d’Altman

Investigadors d’OpenAI van advertir d’un gran avanç en intel·ligència artificial abans de l’acomiadament d’Altman
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un grup d’investigadors d’OpenAI, l’empresa creadora de ChatGPT, van advertir la junta directiva d’un potent avanç en intel·ligència artificial (IA) que, segons ells, podria suposar una amenaça per a la humanitat. Aquesta carta, segons han apuntat fonts internes al mitjà especialitzat The Information i a l’agència Reuters, es va enviar poc abans de l’acomiadament de Sam Altman com a director executiu de la companyia del moment.

Les informacions publicades apunten que aquest descobriment tecnològic, encara pendent de contrastar, va ser un dels factors que van portar el consell d’administració d’OpenAI a expulsar el seu cofundador. No obstant, portaveus de l’‘startup’ han negat al mitjà especialitzat The Verge l’existència d’aquesta carta i el seu rol en el sobtat acomiadament d’Altman.

Notícies relacionades

Dijous, Altman va participar en una cimera de directius en la qual va al·ludir a un recent avanç tècnic d’OpenAI que els permetria «córrer el vel de la ignorància i avançar la frontera del descobriment». Llavors, aquests comentaris van passar desapercebuts. Un dia després, el carismàtic CEO va ser acomiadat.

¿Avanç crucial?

Les fonts citades per Reuters i ‘The Information’ parlen d’un nou model d’IA conegut com a Q* (i pronunciat Q Star) que obriria la porta al fet que les màquines puguin resoldre problemes matemàtics senzills. Tot i que fer operacions del nivell d’estudiants de primària pugui no semblar una cosa revolucionària, els investigadors d’OpenAI implicats en aquesta controvèrsia consideren que seria un pas crucial per al desenvolupament de la intel·ligència artificial general (IAG), com es coneix una hipotètica superintel·ligència que aconsegueixi superar les capacitats humanes.