Crisi a l’empresa de ChatGPT

Revolta a OpenAI: 500 empleats amenacen d’anar-se’n si la directiva no dimiteix per l’acomiadament d’Altman

Revolta a OpenAI: 500 empleats amenacen d’anar-se’n si la directiva no dimiteix per l’acomiadament d’Altman

Reuters / Dado Ruvic

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Embolic monumental a OpenAI. Més de 500 empleats de la ‘start-up’ d’OpenAI(IA) han firmat una carta en la qual exigeixen la dimissió de la seva junta directiva per haver acomiadat divendres passat el seu cofundador i conseller delegat, Sam Altman.

L’acomiadament de qui fins ara havia sigut la cara visible de l’empresa responsable de ChatGPT va agafar per sorpresa el sector tecnològic, però també els treballadors i inversors de la companyia, a qui no es va informar d’una decisió polèmica tant per les formes com pel fons. Ja llavors, part de la plantilla va descriure l’expulsió d’Altman com un «cop».

Després d’un cap de setmana caòtic, fins a 505 dels 700 membres del personal d’OpenAI han decidit carregar contra la junta directiva i exigir la seva dimissió. De no fer-ho, asseguren, abandonaran la companyia per unir-se a la nova divisió d’IA avançada de Microsoft que capitanejarà Altman. En aquest equip també hi figura Greg Brockman, cofundador d’OpenAI que divendres va dimitir com a president de la companyia en senyal de solidaritat amb el seu company. Altres empleats també van seguir els seus passos.

«Les vostres accions han deixat clar que sou incapaços de supervisar OpenAI. No podem treballar per a o amb persones que manquen de competència, criteri i cura per la nostra missió i els nostres empleats», diu la carta. «Prendrem aquesta mesura de manera imminent, llevat que dimiteixin tots els membres actuals del consell d’administració i aquest nomeni dos nous consellers independents principals, com Bret Taylor i Will Hurd, i reincorpori Sam Altman i Greg Brockman».

En el breu comunicat publicat divendres, la junta va assegurar que ja no confiava en Altman i va assegurar que «no va ser consistentment sincer en les seves comunicacions, cosa que va obstaculitzar la seva capacitat per exercir les seves responsabilitats». Tres dies després, la directiva no ha donat explicacions detallades de l’esdevingut. «Malgrat les nombroses peticions de fets concrets per a les seves al·legacions, mai ha aportat cap prova escrita», denuncien els empleats d’OpenAI, que també acusen la directiva de «negociar de mala fe».

Sutskever demana perdó

Entre el mig miler d’empleats que firmen aquesta clara amenaça destaquen la directora de tecnologia Mira Murati, el director d’operacions Brad Lightcap i el cap científic Ilya Sutskever.

Notícies relacionades

Irònicament, l’acomiadament d’Altman podria estar relacionat amb les seves discrepàncies amb Sutskever, també cofundador de la companyia i partidari d’alentir el desenvolupament de la IA per garantir-ne la seguretat. Sutskever és qui divendres va comunicar a Altman que era acomiadat a través d’una videotrucada.

Avui, després de tot aquest culebró, ha demanat perdó per les seves accions. «Lamento profundament la meva participació en les accions de la junta. En cap moment vaig tenir la intenció de perjudicar OpenAI. M’encanta tot el que hem construït junts i faré tot el que pugui per reunir l’empresa», ha explicat en una publicació a X, la xarxa social anteriorment coneguda com a Twitter