Secció recomanada per

Apple desenvolupa el seu propi cercador per competir amb Google

David Paul Morris / Bloomberg

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa anys que Apple treballa en el seu propi cercador per competir amb Google. El judici antimonopoli a què està sotmès als Estats Units el gegant tecnològic propietat d’Alphabet ha confirmat el que durant llarg temps ha sigut un secret a crits.

Segons ha avançat ‘Bloomberg’, el motor de cerca de la companyia de la poma té com a nom intern ‘Pegasus’ i al capdavant del projecte hi ha John Giannandrea, antic directiu de Google i actual responsable de la divisió d’aprenentatge automàtic i intel·ligència artificial a Apple.

Des dels iPhone als ordinadors Mac, els dispositius de la firma californiana tenen el cercador de Google instal·lat com a opció per defecte. Durant els últims anys, Google ha pagat uns 10.000 milions de dòlars a l’any a Apple per així accedir directament a tots els seus usuaris, una aliança que beneficia les dues parts. Aquest multimilionari acord, que també era un secret de domini públic, està sent investigat pels reguladors dels EUA com un possible abús de posició de poder.

Més diners

Segons informa Mark Gurman, Apple ha desenvolupat un motor de cerca propi amb què podria no haver de dependre de Google per així aconseguir una part del mercat que es tradueixi en un ingrés de diners més gran. «Si l’empresa implementés amb èxit el seu propi motor de cerca, podria potencialment crear un flux d’ingressos de la mida de l’Apple Watch», apunta l’expert de ‘Bloomberg’. Tot i que la possibilitat de desplaçar Google és «remota», menjar-se una part del pastís ja seria un èxit.

Això no significa que Apple llanci un rival de Google ni que renunciï al seu lucratiu acord. Eddy Cue, màxim responsable de la divisió de serveis d’Apple, va testificar davant el jutge que «no hi havia alternatives vàlides» a Google.

Potenciar la IA

No obstant, Apple ja està aplicant aquesta tecnologia per millorar el funcionament de ‘Spotlight’, l’eina que ajuda els usuaris a fer recerques dins dels seus dispositius. Així, quan obres l’escriptori de l’iPhone i fas lliscar el dit cap a baix t’apareix una barra on escriure. Hi pots buscar aplicacions que tinguis descarregades al mòbil, però també recomanacions d’enllaços web per si vols buscar alguna cosa ràpida a internet.

Notícies relacionades

Apple també està utilitzant Pegasus per agilitzar les recerques web a través de Siri, l’assistent virtual impulsat per IA actiu als dispositius de la marca. Segons ‘Bloomberg’, l’equip liderat per Giannandrea està treballant per integrar més profundament aquesta eina a l’App Store –la botiga virtual d’aplicacions– i reforçar-ne d’altres noves d’IA generativa.

D’altra banda, Gurman també assenyala que la firma fundada per Steve Jobs també podria servir-se d’aquesta tecnologia com una «moneda de canvi temible» per negociar un pagament més gran per part de Google.