Secció recomanada per

Vulneració de la privacitat

Europa multa TikTok amb 345 milions per violar la privacitat dels menors

Europa multa TikTok amb 345 milions per violar la privacitat dels menors
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dur cop a TikTok. La popular plataforma de vídeos, propietat del gegant xinès ByteDance, haurà de pagar la multa més gran de la seva història, de fins a 345 milions d’euros, per haver violat la privacitat dels nens.

Aquest divendres, la Comissió de Protecció de Dades d’Irlanda (DPC) ha dictaminat que TikTok no va protegir la informació personal dels seus usuaris d’entre 13 i 17 anys al fer que els seus comptes fossin públics per defecte. Entre juliol i desembre de 2020, els continguts d’aquests menors d’edat van quedar exposats a la interacció amb altres usuaris.

El regulador irlandès també denuncia que TikTok va permetre aparellar comptes d’usuaris menors amb els comptes no verificats d’adults. Aquests tenien així les portes obertes per enviar missatges directes privats a adolescents de més de 16 anys, amb els riscos que això pot comportar. Ja el 2020 la Policia Nacional espanyola va advertir que els pedòfilsutilitzen TikTok per contactar amb potencials víctimes.

Pressió als menors

A més, la resolució estableix que l’aplicació també va vulnerar el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) de la Unió Europea (UE) perquè no va abordar els riscos derivats de permetre l’accés a la plataforma de nens i nenes de menys de 13 anys. La companyia, assenyalen, «no va proporcionar prou informació de transparència als usuaris infantils».

El regulador també ha alertat que TikTok pressiona els adolescents que s’uneixen a la plataforma perquè facin públics els seus comptes. Això es fa a través de dissenys enganyosos que els porten a acceptar aquesta condició. És per això que ha ordenat a l’empresa que modifiqui aquesta pràctica en els pròxims tres mesos. Si no compleix, l’import podria incrementar.

Tensió amb la Xina

La sanció a TikTok és la cinquena més gran que la UE imposa a una empresa tecnològica en vigor del RGPD. En els últims mesos, diversos membres dels 27 han castigat la companyia per no complir amb la llei. És el cas de França, que al gener li va imposar una multa de cinc milions d’euros per deficiències relacionades amb el rastreig de dades. Fora del club comunitari, el Regne Unit la va multar amb 14,5 milions per permetre que més petits de 13 anys accedissin a la plataforma.

El dictamen del regulador irlandès arriba en un moment de tensió entre Brussel·les i Pequín. Aquest dimecres, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar una investigació a la Xinaper subvencionar il·legalment els vehicles elèctrics fabricats al país. Al febrer, la mateixa Comissió va demanar als seus empleats eliminar TikTok dels mòbils corporatius, una restricció també adoptada al continent per França, Bèlgica, els Països Baixos, Dinamarca o Letònia. Les autoritats europees i xineses es reuniran dilluns per parlar de les seves polítiques tecnològiques en un clima de dubtes per les acusacions sobre un presumpte ciberespionatge xinès.

Resposta de TikTok

Notícies relacionades

TikTok ha compartit la seva posició amb els mitjans. «Respectuosament, estem en desacord amb la decisió, particularment amb el nivell de la multa imposada. Les crítiques de la DPC (l’organisme regulador) se centren en característiques i ajustos que estaven en vigor fa tres anys, i que hem canviat cap a bé abans que fins i tot comencés la investigació, com establir tots els comptes de menors de 16 anys com a privats per defecte», ha explicat el portaveu Morgan Evans.

Així mateix, la companyia ha informat que aquest setembre complirà l’ordre del regulador que l’insta a ampliar la configuració de privacitat dels nous usuaris de 16 i 17 anys eliminant els patrons enganyosos utilitzats fins ara. També s’ha compromès a canviar la finestra emergent que apareix als internautes joves quan publiquen un vídeo per primera vegada.