Secció recomanada per

Possible il·legalitat

Google acomiada empleats que estaven formant un sindicat

Google acomiada empleats que estaven formant un sindicat
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alphabet, l’empresa propietària de Google, ha acomiadat un grup de treballadors que estaven formant un sindicat. Així ho ha denunciat l’Alphabet Workers Union en una demanda presentada aquest dijous en què acusen el gegant tecnològic de violar les lleis federals de treball.

Alphabet hauria rescindit il·legalment els contractes d’un 70% dels 118 empleats de la firma que s’estaven organitzant per sindicalitzar-se i defensar els seus drets laborals, segons la demanda recollida per ‘Bloomberg’.

Als afectats se’ls va comunicar la decisió durant el mes de juliol en una reunió ‘online’ en què no van poder fer cap pregunta. Entre ells hi ha redactors, dissenyadors gràfics i coordinadors de llançaments que creen continguts per a Google i ajuden a millorar les respostes tant del seu motor de cerca com de Bard, el xatbot d’intel·ligència artificial (IA) amb què la companyia pretén competir amb ChatGPT.

«Sembla una represàlia»

Tot i que aquests empleats estan contractats a través del proveïdor Accenture, el sindicat afirma que Google també hauria de ser considerat «ocupador conjunt». La companyia tecnològica s’ha escudat en aquesta situació legal per negar qualsevol responsabilitat sobre els acomiadaments.

Notícies relacionades

«És obvi que aquest moment és increïblement sospitós, i per això presentem una denúncia per pràctiques laborals deslleials», ha explicat l’empleada Anjail Muhammad en declaracions a ‘Bloomberg’, apuntant que el seu acomiadament «sembla una represàlia».

Aquesta és l’enèsima polèmica que evidencia la normalització de les polítiques antisindicals entre les grans empreses de Silicon Valley. Altres com Amazon també han sigut denunciades per adoptar mesures contra els sindicats que podrien ser il·legals. Tot i això, la sindicalització d’aquest sector no para de créixer.