Secció recomanada per

Eclosió tecnològica

Elon Musk crea X.AI, la seva empresa d’intel·ligència artificial

Després de demanar una pausa en el desenvolupament mundial d’aquesta tecnologia pels seus possibles riscos, el controvertit empresari funda una ‘start-up’ que es vincula a la possibilitat de convertir Twitter en una ‘app’ tot terreny

Elon Musk crea X.AI, la seva empresa d’intel·ligència artificial
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Elon Musk també s’apunta a la carrera per la intel·ligència artificial (IA). El segon home més ric del món ha creat una nova empresa que ha batejat com X.AI i de la qual figura com únic director, segons ha avançat ‘The Wall Street Journal’.

El nom de la companyia fa pensar en les reconegudes ambicions de l’empresari de crear una aplicació tot terreny anomenada X. Dimecres, Musk va canviar el nom oficial de Twitter –de l’empresa, no de la xarxa social– a X Corp. Aquesta ‘app’ seria similar a l’enfocament multitasca que té WeChat a la Xina, que s’utilitza tant per xatejar com per realitzar compres ‘online’, videotrucades, jugar o demanar hora al metge.

L’estratègia de Musk fa uns mesos que s’està gestant. En les últimes setmanes, la premsa nord-americana ha informat que l’empresari ha fitxat Igor Babuschkin, un científic del punter laboratori d’IA DeepMind –propietat d’Alphabet, la matriu de Google– i ha comprat unes 10.000 GPU, targetes gràfiques d’alta potència necessàries per desenvolupar els models de llenguatge que sustenten aplicacions d’IA, com el popular xatbot ChatGPT.

D’aturar la IA a impulsar-la

Amb aquesta decisió, Musk preveu llançar-se a una carrera empresarial ara liderada per OpenAI, la creadora de ChatGPT. Musk va cofundar aquesta companyia –ara participada per Microsoft– el 2015, però el 2018 es va apartar del projecte al perdre un pols intern pel control de l’empresa davant de qui n’és l’actual director executiu, Sam Altman.

Notícies relacionades

Des d’aleshores, Musk ha criticat obertament OpenAI, uns comentaris que s’han accentuat amb la meteòrica popularitat de ChatGPT, un xatbot del qual ha dit que és políticament correcte. El 22 de març, Musk va firmar una controvertida carta oberta en la qual demanava, al costat de més d’un miler d’experts, suspendre durant sis mesos el desenvolupament de la IA pels seus potencials riscos.

Reid Hoffman, fundador de LinkedIn i també impulsor d’OpenAI, va denunciar aquest dard de Musk. «Algunes de les firmes són poc benintencionades, com ‘que tothom vagi més a poc a poc perquè jo pugui accelerar’», va dir a la CNBC. A penes tres setmanes després, aquesta sospita ha sigut confirmada.