Secció recomanada per

Desigualtat de gènere

Només un 8,6% dels professionals tecnològics de Catalunya són dones

El primer baròmetre DonaTIC del Cercle Tecnològic constata el sostre de vidre i la bretxa salarial femenina a les companyies catalanes

Només un 8,6% dels professionals tecnològics de Catalunya són dones

Pexels

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sector tecnològic està cada vegada més consolidat a Catalunya i ja suposa fins a un 10% de la riquesa nacional. No obstant, aquest desenvolupament continua deixant enrere les dones. Així ho ha constatat la primera edició del baròmetre DonaTIC, un estudi amb «perspectiva de gènere» presentat aquest dijous pel Cercle Tecnològic que busca ser una «primera fotografia» sobre la inclusió femenina en les empreses d’un sector cada vegada més punter.

Només un 8,6% dels 100.000 professionals tecnològics que hi ha al país són dones. Un sostre de vidre que també suposa una bretxa salarial. I és que les dones tenen un sou un 19% inferior al dels seus companys. Les autoritats catalanes fa anys que incentiven les carreres STEM (les disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), però tot i així només un 20% de l’alumnat són dones, i un 2% en les carreres més tècniques. «Són dades desoladores», ha lamentat Gina Tost, secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. «Les dades de Catalunya són molt similars a les que hi ha a tots els països d’Europa, però és una norma que no ens agrada».

El Cercle Tecnològic, que fa gairebé dues dècades que elabora el Baròmetre per calibrar l’estat de salut del sector a Catalunya, ha decidit llançar el nou estudi DonaTIC per centrar-se en el rol de la dona. L’informe, elaborat amb ajuda de l’organització Digitalfems, apunta en aquesta mateixa direcció i conclou que les dones ocupen només un 25,4% dels rols tècnics en les empreses tecnològiques catalanes, la majoria en gestió de projectes i després en desenvolupament de ‘software’. «Preguntar a les empreses si apliquen o no polítiques per millorar la integració de la dona és una manera de conscienciar-les», explica a EL PERIÓDICO Susana Prado, responsable del grup de treball DonaTIC del Cercle Tecnològic.

Així mateix, l’informe apunta que les dones representen un 36,5% de les promocions professionals, un impuls al talent que és molt més paritari en empreses amb lideratge femení. «Les empreses femenines tenen més paritat, perquè, quan lideren, les dones tendeixen a promocionar més altres dones», ha apuntat Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital, del Departament d’Empresa i Treball.

Tendència a la desigualtat

L’estudi també constata una «tendència històrica de desigualtat». Així, només un 18,1% de les empreses enquestades fan formació per combatre els estereotips de gènere, un 28,8% fan auditories sobre la bretxa salarial i un 35,5% disposen de programes de suport per als fills i filles (un aspecte un 20% més present a les companyies amb lideratge femení).

El Cercle Tecnològic va contactar amb 534 empreses catalanes de totes les mides i només 177 van respondre a l’enquesta. Les que hi van participar, han explicat, són aquelles amb més lideratge i presència femenina. La manca de resposta evidencia que moltes empreses no tenen dades desagregades per gènere, però també que hi pot haver menys sensibilitat sobre aquest tema.

Notícies relacionades

La Generalitat busca canviar aquest escenari. És per això que ha promogut diverses campanyes per visibilitzar referents tecnològics femenins, impulsar les carreres STEM i empoderar les dones perquè transformin les empreses. La presentació del baròmetre arriba poques setmanes després que un altre estudi, de la consultora Grant Thornton, apuntés que el nombre de dones directives a Catalunya va caure l’any passat fins al 31%.

Tot i així, hi ha altres dades esperançadores. «En les últims quatre edicions del Baròmetre hem vist millores», explica Prado. En l’àmbit espanyol, una de cada quatre companyies superen el 40% de presència femenina en posicions de lideratge, segons la consultora McKinsey. Aquest lent avenç també es comença a notar en la formació. Esther Zapater, secretària general de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha assenyalat que al seu centre les dones representen un 67% dels estudiants al Grau en Enginyeria de Dades, un 41% al de Gestió Aeronàutica, un 37% al d’Enginyeria Química i un 35% al d’Intel·ligència Artificial.

Temes:

Empreses Dones