Secció recomanada per

Protecció de dades

Espanya multa Google amb 10 milions per cedir dades sense permís

  • L’AEPD sanciona el gegant tecnològic nord-americà per dues infraccions «molt greus», entre les quals no respectar el dret a l’oblit dels usuaris

  • També s’obliga Vodafone Espanya a pagar 3,9 milions d’euros per vulnerar la llei al no garantir la seguretat i confidencialitat de les dades dels seus clients

Espanya multa Google amb 10 milions per cedir dades sense permís

Europa Press / Christoph Dernbach

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Google ha cedit dades dels seus usuaris a tercers sense permís legal i ha obstaculitzat el seu dret a l’oblit. Les dues infraccions, considerades «molt greus», han portat l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) a imposar una multa rècord al gegant tecnològic nord-americà de 10 milions d’euros.

La sanció més alta que l’agència ha dictat fins ara es deu al fet que Google vulnera els articles 6 i 17 del Reglament de Protecció de Dades (RGPD), la regulació europea que defensa la privacitat dels usuaris a internet. El Projecte Lumen és una iniciativa que recull sol·licituds d’aquells usuaris que demanen a la companyia retirar contingut del seu popular cercador.

L’AEPD ha detectat que Google obliga els usuaris a cedir la seva identificació, adreça electrònica, els motius de la seva sol·licitud i la direcció URL reclamada i que envia aquestes dades al projecte perquè els gestioni. Tot això sense cap consentiment.

Notícies relacionades

En la seva resolució, anunciada aquest dimecres, l’AEPD assenyala que, la decisió de cedir aquestes dades personals a tercers, «suposa a la pràctica frustrar la finalitat de l’exercici del dret de supressió». També conegut com a dret a l’oblit, això garanteix als ciutadans poder sol·licitar la supressió, bloqueig o desindexació (que no aparegui al cercador de Google, vaja) certa informació que pugui atemptar contra el seu dret a l’honor, a la imatge o a la intimitat.

Multa a Vodafone

A més, l’AEPD ha imposat una altra multa de 3,9 milions d’euros a la companyia Vodafone Espanya per vulnerar els articles 5.1 i 5.2 del RGPD i no assegurar el nivell de seguretat i confidencialitat necessaris a un client.