Secció recomanada per

Guerra d’Ucraïna

Apple paralitza la venda de productes a Rússia

  • El gegant tecnològic limita l’accés als seus sistemes de pagament i mapes i bloqueja la descàrrega de les ‘apps’ de mitjans russos fora del país

  • Últimes notícies de la invasió russa, en directe

Apple paralitza la venda de productes a Rússia
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Apple ha suspès temporalment la venda de productes com iPhone o iPad a Rússia en resposta a la seva «vergonyosa agressió militar» contra Ucraïna. El gegant tecnològic nord-americà va anunciar aquest dimarts que la setmana passada va aturar totes les exportacions a causa de la seva «preocupació» per la invasió llançada pel president rus Vladímir Putin.

Aquesta no ha sigut l’única mesura d’Apple contra Moscou. L’empresa va explicar en un comunicat que a partir d’ara no permetrà que els seus usuaris fora de Rússia puguin descarregar-se les aplicacions de la cadena RT i de l’agència Sputnik, dos mitjans de comunicació en mans del Kremlin acusats de desinformar i que han sigut bloquejats per la Unió Europea (UE).

Apple també ha limitat l’accés dels usuaris russos al seu sistema de pagament, Apple Pay, i que està deixant d’oferir certa informació als mapes d’Ucraïna d’Apple Maps per protegir la seguretat dels ucraïnesos, sota atac rus.

La companyia nord-americana respon així a les peticions de Kíev. La setmana passada, el vice primer ministre ucraïnès, Mikhaïlo Fédorov, va publicar una carta oberta en la qual demanava a Apple bloquejar la venda dels seus productes a Rússia per motivar «la joventut i la població activa de Rússia a aturar proactivament la vergonyosa agressió militar». Fédorov ha celebrat la decisió d’Apple i ha demanat bloquejar completament l’accés a l’App Store a Rússia.

Notícies relacionades

En el seu comunicat, Apple ha assegurat que estan «molt preocupats per la invasió russa d’Ucraïna i estem al costat d’aquelles persones que estan patint a causa de la violència». En el text també assenyala que s’està comunicant tant amb Moscou com amb Kíev i que «continuarà avaluant la situació».

Després de mesos de tensió, Rússia va llançar fa sis dies una operació militar a Ucraïna que ha deixat més d’un centenar de morts i que ha forçat l’èxode de fins a 677.000 ucraïnesos cap a països veïns, segons l’ONU. Les autoritats ucraïneses han elevat la xifra de morts a més de 350, tot i que aquestes informacions són difícils de contrastar.