Secció recomanada per

Disputa als tribunals

Comença la batalla legal entre Apple i els creadors de Fortnite

  • Un jutjat de Califòrnia ha acollit l’arrencada del judici contra Apple després d’una denúncia presentada per Epic Games per presumptes pràctiques de monopoli

  • En el fons de l’assumpte hi ha la botiga virtual App Store, que segons Epic Games funciona com un «jardí tancat» en el qual s’obliga els usuaris a pagar una comissió del 30%

Comença la batalla legal entre Apple i els creadors de Fortnite
2
Es llegeix en minuts

Aquest dilluns va començar als jutjats d’Oakland (Califòrnia, EUA) el judici contra Apple per presumptes pràctiques monopolístiques arran de la demanda presentada per Epic Games, la creadora del popular videojoc Fortnite, una batalla legal que podria tenir conseqüències per al lucratiu negoci de la botiga virtual d’aplicacions App Store. 

«Aquest jardí podria haver tingut una porta, no hi havia cap raó per la qual hagués d’estar tancat», va etzibar en els seus arguments inicials l’advocada Katherine Forrest, que representa els interessos d’Epic i que es va referir així a la popular descripció de l’App Store com un «jardí tancat» d’Apple. 

Forrest va argumentar que l’empresa de l’iPhone tanca els seus clients en aquest jardí i no els deixa sortir-ne, i va apuntar a documents interns intercanviats entre directius de la companyia en els quals precisament debatien sobre com aconseguir aquest ecosistema tancat. 

Per la seva banda, la defensa d’Apple, representada per Karen Dunn, va acusar Epic de no voler pagar les tarifes que paguen la resta de desenvolupadors, d’estar buscant un «acord al marge de la resta» i d’haver decidit invertir en advocats i relacions públiques en lloc d’en innovació. 

La disputa es remunta a l’agost passat, quan Epic Games va anunciar que a partir d’aquell moment els seus usuaris podien realitzar compres accessòries (és a dir, complements per al videojoc) dins de la mateixa aplicació i amb un descompte. 

Això va contra la política imposada per Apple a la seva botiga digital, ja que si un usuari compra accessoris per al videojoc directament a través de la seva aplicació, la firma que dirigeix Tim Cook no cobra la comissió del 30% que s’emporta per totes les transaccions que tinguin lloc a través de l’App Store. 

Així, Apple –igual que el seu rival Android a través de Google Play– obliga els desenvolupadors que totes les transaccions financeres passin per la botiga virtual, una cosa que li ha valgut fortes crítiques en la indústria i l’ha situat en el focus de diverses investigacions contra pràctiques monopolístiques als EUA, al marge d’aquest judici. 

Notícies relacionades

Només unes hores després que Epic Games revelés que permetria les compres des de la mateixa aplicació, Apple va respondre retirant-la de l’App Store (un moviment arriscat si es té en compte la gran popularitat de Fortnite i l’elevat nombre de jugadors), davant la qual cosa el desenvolupador va presentar la demanda. 

Els advocats d’Epic van assegurar aquest dilluns davant la jutge federal Yvonne González Rogers que el 30% de comissió que cobra Apple no està vinculada als costos de mantenir o garantir la seguretat de l’App Store i que, per tant, es tracta d’un monopoli en què els preus es fixen de manera discrecional, al marge dels costos.

Temes:

Apple Fortnite