Secció recomanada per

INNOVADORES CAPACITATS

Huawei aconsegueix acabar la 'Simfonia inacabada' de Schubert gràcies a la intel·ligència artificial

La peça final ha sigut interpretada per l'English Session Orchestra a l'emblemàtic Cadogan Hall a Londres davant de 500 persones

L''smartphone' Mate 20 Pro ha analitzat l'obra coneguda i ha sigut capaç de general els moviments finals, inexistents durant 197 anys

huawei

huawei

1
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Huawei ha acceptat el repte. Ha combinat, per primera vegada, el poder de la intel·ligència artificial (IA) i l’experiència humana per compondre els dos moviments finals de la famosa simfonia ‘Núm. 8’ de Schubert. Comunament coneguda com la ‘Simfonia inacabada’, aquesta obra ha estat incompleta durant 197 anys i, malgrat els nombrosos intents, continua sent una de les peces més intrigants de la música simfònica de tots els temps.

La peça final, completada per Huawei, ha pres vida en una interpretació al Cadogan Hall de Londres. L’orquestra English Session Orchestra, formada per 66 persones, ha interpretat per primera vegada en la història, davant de 500 convidats, un final únic fruit de la capacitat de la intel·ligència artificial.

Un 'smartphone', una música 

La versió completa de la ‘Núm. 8’ de Schubert s’ha creat mitjançant l’ús d’un model d’intel·ligència artificial que utilitza la potència de processament de l’NPU dual (Unitat de Processament Neural) de l’‘smartphone’ Huawei Mate 20 Pro. A partir del timbre, el to i el compàs dels primers i segons moviments existents de la simfonia, el model d’IA va generar la melodia per als moviments tercer i quart finals. Posteriorment, Huawei va treballar amb el compositor guanyador d’un premi Emmy, Lucas Cantor, per organitzar una partitura orquestral de la melodia.

“Vam ensenyar el nostre telèfon intel·ligent Mate 20 Pro a analitzar una peça musical inacabada, de gairebé 200 anys d’antiguitat, i a acabar-la a l’estil del compositor original”, ha declarat Walter Ji, president de CBG, Huawei Western Europe. “Hem utilitzat el poder de la IA per ampliar els límits del que és humanament possible i veure el paper positiu que podria tenir la tecnologia en la cultura moderna”.

Notícies relacionades

El compositor Lucas Cantor explica: "La meva funció ha sigut extreure les excel·lents aportacions de la intel·ligència artificial i completar alguns aspectes, a fi de garantir que la producció final estigués llesta per ser interpretada per una orquestra simfònica. El resultat d’aquesta col·laboració mitjançant la IA demostra que la tecnologia ofereix possibilitats increïbles, i l’impacte significatiu i positiu que pot tenir en la cultura moderna”.

La simfonia ‘Núm. 8’ de Schubert en si menor es considera l’arquetip de ‘Simfonia inacabada’. Els musicòlegs encara no es posen d’acord sobre el motiu pel qual Schubert no va completar la peça.