Secció recomanada per

CITA AMB L'OCI DIGITAL

La innovació i el retro es barregen a la Barcelona Games World

 

  / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Una llarga cua amb centenars d’aficionats abans que s’obrissin les portes era el presagi del que seria la jornada d’ahir a la Barcelona Games World (BGW): un èxit de públic. Aficionats de totes les edats, des d’estudiants d’escoles i instituts fins a pares amb fills, van voler ser els primers a visitar una fira que destaca per les 70 novetats de jocs d’última generació que encara no han sortit a la venda, però també per una gran zona retro que capta, també, l’atenció dels visitants.

Hi havia un món de videojocs fa una dècada, i abans dels mòbils, i fa 20 anys. I en la dècada dels 80 i abans. El joc electrònic ja té una edat i els jugadors també han crescut amb ells. Aquesta part d’antiguitat està representada a la Barcelona Games World amb una edició especial del RetroBarcelona, el saló que està dedicat a la compravenda de jocs de col·leccionista i memorabilia lúdica. Un sector cada vegada més en alça i que més expectació desperta.

«Vénen a comprar el que no van tenir llavors o el que van jugar i van perdre», comenta el Joan, de la botiga El Coleccionista. És una de la vintena d’expositors que ahir reunien centenars de jugadors davant les seves parades. «Només venem material que hàgim provat i sapiguem que funciona. No el posem directament a la venda», afirmen.

TELEVISORS NOUS / Els jocs retro tenen alguns inconvenients i és que no s’adapten a les noves televisions. «Per jugar a aquells en què s’havia de disparar amb pistola s’ha de tenir una tele de tub, si no, no funcionen. És el més difícil de tot, connectar les consoles antigues a les televisions», explica César Rincón, aficionat i professor de l’Escola Municipal d’Art i Disseny, una de les pioneres a impartir el mòdul formatiu en animació i videojocs.

Però això no evita que despertin un gran interès entre el públic del BGW. Entre els tresors que s’ofereixen hi ha tota mena de consoles antigues de Nintendo, com les Game & Watch, que eren com targeters plegables per jugar un sol joc, o la primera Gameboy. «És la que es veu pitjor de totes, però és la més buscada», assenyala el Joan. També la Megadrive de Sega o el ZX Spectrum, que encara es jugava amb cassets. Les caixes dels cassets estan molt cotitzades també per les caràtules, afirmen. En aquesta zona, a més, es pot jugar a més de 50 màquines recreatives de Pac-Man, Donkey Kong o Mission Galaxians, entre molts altres títols, o se’n pot comprar una per emportar-se a casa. Des de 500 euros fins gairebé 2.000.

Mentrestant, escales avall (el RetroBarcelona se celebra a la part superior del pavelló 2 de Fira Montjuïc), les estrelles de la fira eren un altre tipus de jocs, els que es juguen en màquines milers de vegades més potents que les dels 80-90: des de jocs en 4K com el Forza Horizon 3 fins a la realitat virtual de Playstation o els mítics personatges de Nintendo, com Super Mario. «Jugar a jocs com el FIFA 17 avui dia és una passada», explicava Marc Gutiérrez, un estudiant d’institut, mentre competia amb el joc d’EA Sports. «Cada vegada els moviments són més realistes, és com estar veient la tele però on tu controles els jugadors», afegia. També a l’estand de Microsoft-Xbox One, l’esperat Gears of Wars 4 també captava l’atenció dels presents, fotos incloses amb les armes del joc.

La realitat virtual és una de les estrelles de la fira, i el cas de Sony, el més esperat. «Realment és com estar dins del joc», afirmava Sonia Martínez després d’aconseguir provar una de les unitats exposades. Les cues a l’estand de Sony a mig matí eren nombroses per poder veure en primera persona jocs com Mafia IIIHorizon: Zero Dawn o el nou de la saga Call of Duty.

Notícies relacionades

Tot i que els jocs cada vegada són més realistes, les empreses del sector també tenen molt present que les coses velles tornen. De fet, Nintendo llançarà al novembre la Mini NES, una nova versió de la seva consola clàssica dels 80 amb 30 jocs preinstal·lats (costarà uns 60 euros). També es posaran a la venda aquest mes al Regne Unit dos nous models de Mega Drive amb 80 jocs preinstal·lats a un preu similar al de la Mini NES.

ENTRADES ESGOTADES / L’assistència a la fira, que va ser inaugurada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i el president de Fira Barcelona, Josep Lluís Bonet –tots tres es van deixar fotografiar amb personatges com Son Goku i Vegeta de Dragon Ball o Super Mario–, va anar a més durant tota la jornada, i s’espera un ple absolut avui –només es podran comprar entrades a la taquilla– i demà. En total, s’esperen més de 90.000 visitants a aquesta fira.