La internet invisible
El ciberespionatge dels EUA desperta l'interès per xarxes que amaguen la identitat de l'internauta
La xarxa Tor, la més coneguda i senzilla d'usar, ha multiplicat aquest estiu el nombre d'usuaris

Un internauta consulta documents secrets publicats a la web WikiLeaks. /
En diuen la internet profunda ('deep web'), invisible, fosca ('darknet'), o bé s'hi refereixen a partir d'un dels seus components, la xarxa Tor. Són sistemes de comunicacions pensats per protegir la identitat dels seus usuaris i funcionen com una capa superposada sobre la internet que tots coneixem. Usada fins ara per activistes i bloguers de països amb censura, militants de la privacitat, paranoics de la seguretat i persones amb alguna cosa per amagar a la llei, les revelacions sobre l'existència d'una xarxa global de ciberespionatge nord-americà, destapada per l'exanalista de seguretat Edward Snowden, i el bloqueig a The Pirate Bay, el principal repositori de pel·lícules, programes i jocs sense drets d'autor, han fet disparar aquest estiu el nombre d'usuaris de la xarxa Tor, la més coneguda i més fàcil d'usar.
L'auge de Tor ha tingut a favor la seva facilitat d'instal·lació: a penes un programa descarregable, amb versions fins i tot per a mòbils Android i iPhone, que obre un navegador propi. Des d'ell s'accedeix a una xarxa de pàgines web creades sota dominis .onion (ceba, en anglès) amb l'adreça IP (la matrícula que identifica un dispositiu a la xarxa) camuflada per no ser rastrejada ni identificada. "És com si fiquessis una postal dins un sobre, i aquest dins d'un altre sobre i així successivament. Fas l'enviament i el receptor obre el primer sobre i envia la resta i així successivament. Qui finalment llegeixi la postal, no sabrà qui l'hi ha enviat. I és legal, perquè ocultar la identitat no és delicte: el delicte pot ser el que facis llavors", explica l'analista de seguretat José Luis Verdeguer, àlies Pepeluxx.
>> Llegiu la informació completa sobre l'anomenada internet profunda a e-Periódico.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?