RECONEIXEMENT

Shigeru Miyamoto, premi Príncep d'Astúries de comunicació

El creador de sèries com Mario i Zelda està considerat l''Spielberg del videojoc'

Shigeru Miyamoto, amb un ninot de Mario.

Shigeru Miyamoto, amb un ninot de Mario.

2
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / Barcelona

El responsable creatiu de Nintendo, Shigeru Miyamoto, ha obtingut el premiPríncep d'Astúries de comunicació, al qual optaven el filòsof francèsEdgar Morini l'agència fotogràficaMagnum

El premi, adjudicat a Oviedo aquest migdia,distingeix així el consideratSpielberg del videojocper la seva capacitat d'emocionar amb històries interactives com les sèries Mario, Mario Bros, Donkey Kong i, sobretot, La leyenda de Zelda.

"El japonès Shigeru Miyamoto és el principal artífex de la revolució del videojoc didàctic, formatiu i constructiu. Dissenyador de personatges i jocs mundialment coneguts, es caracteritza per excloure de les seves creacions la violència i per innovar amb programes i formats que ajuden a exercitar la ment en múltiples facetes i resulten molt valuosos des d'un punt de vista educatiu", recull l'acta del jurat, que també destaca "que ha aconseguit, amb la seva gran imaginació, crear somnis virtuals perquè milions de persones de totes les edats interactuïn, generant noves formes de comunicació i de relació, capaces de traspassar fronteres ideològiques, ètniques i geogràfiques".

Nascut a Kyoto (Japó) el 1952, Miyamoto ha estat darrere de totes les revolucions tecnològiques i creatives que han permès l'expansió global de l'oci interactiu i ha promogut maneres de joc que han posat de manifest la potència del videojoc com a activador mental i social.

La candidatura de Miyamoto, cervell ocult de la consolaWiii la Nintendo DS tàctil, ja va optar al Príncep d'Astúries de comunicació 2010 i al del 2009, impulsada per Gamelab, la fira de videojocs més important d'Espanya, que es torna a celebrar aquest any a Barcelona per segon any.

Candidat per segon any

Mentre que Astúries li negava el premi el 2010, Miyamoto recollia elBafta honorari, l'Oscar britànic, com a premi a tota una carrera.

"El premi a Miyamoto s'ha d'entendre no només com la distinció merescuda a la figura més reconeguda del món del videojoc sinó també com el reconeixement progressiu del videojoc en la societat", explica Gonzo Suárez, destacada figura del videojoc espanyol i un dels impulsors de la candidatura. "Suposa reconèixer el videojoc com el mitjà més influent en la formació de la societat actual". 

“Vam proposar Miyamoto perquè és la figura que inspira la resta de creadors, el referent de molts. Ha obert el camí a molts altres creadors no només per les seves innovacions tecnològiques sinó també pel seu carisma”, explicaIván Fernández Lobo, director de Gamelab.

"Aportació rellevant a la cultura universal"

Notícies relacionades

El premi Príncep d'Astúries de la comunicació i humanitats va ser creat el 1981 per distingir “la persona, grup de persones o institució la tasca creadora o d'investigació dels quals representi una aportació rellevant a la cultura universal en aquests camps”.

La primera guardonada va ser l'escriptora María Zambrano i des d'aleshores s'ha fixat en personalitats i institucions com l'historiador Claudio Sánchez Albornoz, els periodistes Indro Montanelli o Ryszard Kapuzynski, mitjans de comunicació com el diariEl País, l'agència Efe, la cadena de televisió CNN, o el buscador d'Internet Google. L'any passat va guardonar la Universitat Autònoma de Mèxic.