ESTUDI D'INVESTIGADORS NORD-AMERICANS
El vent hauria pogut separar les aigües perquè passés Moisès
Models de física de fluids constaten que a la zona descrita un vent de més de 100 quilòmetres per hora hauria pogut causar els efectes descrits a la Bíblia

Recreació artística de la fugida de Moisès per la persecució de l’Exèrcit egipci.
Un fort vent de l'est que va bufar a la nit, i no Moisès, podria haver fet retrocedir les aigües del mar Roig de la forma descrita a les escriptures bíbliques i a l'Alcorà, segons indiquen investigadors nord-americans.
Simulacions informàtiques que formen part d'un estudi més ampli sobre com afecten els vents les aigües van mostrar que el vent pot empènyer i fer retrocedir l'aigua quan un meandre de riu es fon amb una llacuna costanera, segons l'equip, format per experts del Centre Nacional d'Investigació Atmosfèrica (NCAR per la seva sigla en anglès) i la Universitat de Colorado a Boulder.
"Les simulacions encaixen bastant bé amb el relat a l'Èxode", va dir Carl Drews de NCAR, que va liderar l'estudi, en un comunicat.
"La separació de les aigües es pot entendre mitjançant la dinàmica de fluids. Els vents mouen l'aigua d'una forma d'acord amb les lleis de la física, creen un passatge segur amb aigua als dos costats i després permeten que l'aigua torni abruptament", va indicar.
El relat
Els textos religiosos difereixen lleugerament en el relat, però tots descriuen Moisès guiant els israelians fora d'Egipte, al davant de l'Exèrcit del faraó, fa uns 3.000 anys. En el relat, el mar Roig es va obrir per permetre que Moisès i els seus seguidors passessin segurs, i es va tancar després sobre els seus perseguidors i els va ofegar.
Drews i els seus col·legues estudien com els tifons de l'oceà Pacífic poden crear augments de tempestes, així com altres efectes dels vents forts i sostinguts sobre aigües profundes.
El seu equip va localitzar un lloc al sud del mar Mediterrani on s'hauria pogut haver produït el llegendari creuament, i va modelar diferents formacions de terra que podrien haver existit llavors, i que haurien generat la història del mar que es va obrir perque es pogués travessar.
Un terreny propici
El model requereix un terreny en forma de U al riu Nil i una llacuna poc profunda al llarg de la costa. En ell es demostra que un vent de 101 quilòmetres per hora, bufant de forma constant durant 12 hores, hauria pogut fer retrocedir les aigües de fins a dos metres de profunditat.
Notícies relacionades"Aquest pont de terra fa de 2 a 3 quilòmetres de llarg i 5 quilòmetres d'ample, i està obert durant 4 hores", van escriure en la revista Public Library of Science, PLoS ONE.
"Aquesta història de l'èxode sempre ha fascinat la gent, que es pregunta si prové de fets històrics. El que mostra aquest estudi és que la descripció de les aigües separades sí que té una base en les lleis físiques", va dir Drews.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia